3 op Reis

Kampeer aan het strand van deze beschermde Spaanse eilanden

04-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1384 keer bekeken
  •  
thumb_cieseilanden
Geen hotels, geen verkeer en slechts een handvol eenvoudige restaurants. Op de Spaanse Cíes-archipel in de regio Galicië domineert enkel het strand. En dat maakt deze onbekende bestemming de ideale plek om jezelf deze zomer in rust op te laden.
De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van de Cíes-eilanden. En dat is maar beter ook. De eilanden vlak voor de westkust van Spanje worden ook wel ‘de Cariben van Galicië’ genoemd. En alsof die bijnaam nog niet genoeg was, riepen de Romeinen Cíes ook nog uit tot ‘eiland van de goden’. Mocht je Cíes op je verlanglijst hebben gezet, dan ga je daar geen spijt van krijgen. Tenzij ongeschonden stranden met helderblauw water jouw hart niet sneller laten kloppen… Maar dat betwijfelen we.
Botond Horvath

© Foto: Botond Horvath / Shutterstock.com

Beste strand ter wereld
Cíes bestaat uit drie verschillende eilanden: Monte Agudo, O Faro en San Martiño. Het eerste en tweede eiland zijn met elkaar verbonden door middel van een lang strand, genaamd Rodas Beach.  The Guardian  riep Cíes zelfs uit tot állerbeste strand van de wereld. Dat is nogal een uitspraak. Maar door de combinatie van het witte zand, de helderblauwe zee en de serene omgeving willen we dat best geloven.
Door lunamarina2

© Foto: Lunamarina / Shutterstock.com

Twee gezichten
De archipel is onderdeel van de Atlantic Islands of Galicia National Park, een UNESCO-gebied. Het park wordt gedomineerd door blauwe wateren, met hier en daar een kuststrook van stranden, duinen, kliffen en zelfs grotten. Met deze verschillende landschappen zijn de Cíes-eilanden de thuisbasis voor verschillende diersoorten. De archipel kent twee gezichten. De ene zijde wordt gedomineerd door ruigere, granieten kliffen en de andere zijde vooral door kristalheldere wateren.
Door Noradoa

© Foto: Noradoa / Shutterstock.com

Ongeschonden
Wat Cíes zo bijzonder maakt als bestemming, is dat deze plek je doet geloven ver van de bewoonde wereld te zijn. De archipel hanteert een maximumaantal bezoekers; per dag mogen 2200 geluksvogels voet aan wal zetten. Bovendien vind je geen enkele hotels op de Cíes-eilanden. En van verkeer is geen sprake, want auto’s en fietsen ga je niet vinden op de archipel. Wel kan je aan het strand kamperen bij de enige camping die Cíes kent, Camping Islas Cíes.
Strandcamping
Deze camping telt achthonderd plekken die op zo’n veertig meter van het strand zijn verwijderd. Een tent meezeulen is niet nodig; tenten kan je huren bij de kampeerplek, samen met een matras. Een nacht doorbrengen langs de wateren van de Cíes is iets wat we iedereen zouden gunnen. In slaap dutten en wakker worden met het geluid van de aanspoelende golven. Dat is nogal een traktatie.
Door Botond Horvath3

© Foto: Botond Horvath / Shutterstock.com

Hikeparadijs
De Cíes-eilanden zijn ook ideaal voor hikeliefhebbers. Je hoeft geen ervaren hiker te zijn om te genieten van de onbedorven landschappen van deze archipel. Je kan zelfs met het hele gezin op pad om de eilanden wandelend te verkennen. En je zal wel moeten, zonder auto’s en fietsen in de buurt...
Door lunamarina

© Foto: Lunamarina / Shutterstock.com

Meer Spaanse eilanden? Ken je het authentieke Garachico op Tenerife al?
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.