Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De bescheiden stad van miljoenenmagneet Tenerife

02-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
714 keer bekeken
  •  
Door Balate Dorin

© Foto: Balate Dorin / Shutterstock.com

De zuidelijke stranden van het Canarische eiland Tenerife trekken massa’s bezoekers aan. Miljoénen om precies te zijn. Maar de noordelijke stad Garachico weet een gezonde afstand van de zuidelijke toeristenmagneet te houden.
Met drie tot vier miljoen (!) bezoekers per jaar is Tenerife een van de populairste bestemmingen binnen Europa. Het gros daarvan zoekt de stranden op om een zomerse dosis zonnestralen te absorberen. Bijna zou je denken dat de rust op het Canarisch eiland ver te zoeken is. Maar mocht je ooit op zoek gaan, dan verklappen we waar je die rust gaat vinden. Namelijk in de slapende stad Garachico, die het toerisme-gehalte op een gezond peil weet te houden.
Door David Ionut

© Foto: David Ionut / Shutterstock.com

Het beeld van Tenerife wordt vooral bepaald door volbepakte stranden en straten met talloze souvenirshops. Garachico doet niet mee aan dat straatbeeld. Deze prachtige stad in het noorden heeft zijn authenticiteit goed weten te behouden. Hier struikel je niet zozeer over medereizigers. In Garachico zijn ’t vooral de lokale inwoners die de stad doen opleven. In de stad vind je hotels die het ware Canarische gevoel uitstralen en winkels die verscholen zitten in oude woningen.
Door David Ionut2

© Foto: David Ionut / Shutterstock.com

Het voormalige vissersdorp Garachico bevindt zich in het noordwestelijke deel van Tenerife. Het noordwesten wordt beschouwd als het rustigere gebied; een wereld van verschil in vergelijking met het populaire zuidwesten. In het rustieke Garachico kan je terecht voor historische gebouwen en kloosters, terwijl je door kleine, slingerende straten slentert. Bedenk daar nog een achterban van vulkanische rotsen bij en het beeld is compleet.
Door Balate Dorin

© Foto: Balate Dorin / Shutterstock.com

Hoe de stad zijn vreedzame identiteit heeft kunnen behouden? Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste, ontbreekt het Garachico aan een strand. Maar in plaats daarvan biedt het Canarische oord een verrassend alternatief, waarover zometeen meer... Ten tweede, is er in Garachico weinig plek om uit te breiden vanwege de omliggende vulkanische gesteentes.
Door Cristian Balate

© Foto: Cristian Balate / Shutterstock.com

Ooit was Garachico de belangrijkste haven van Tenerife, maar een vulkaanuitbarsting maakte daar in 1706 een einde aan. Niemand kwam daarbij om het leven, maar ‘t had een grote impact op de historische en economische waarde van de stad. In de jaren daarop is een groot deel van de gebouwen gerestaureerd. En de uitbarsting had een voordeel: er ontstonden natuurlijke poelen. De gestolde lava creëerde poeltjes en plassen waar het verfrissende water van de Atlantische Oceaan in terecht kwam. Deze natuurlijke plassen van Garachico staan bekend als El Caletón en zijn ingeklemd tussen het San Miguel-kasteel (ook een bezoek waard) en het gemeentelijke zwembad. Een frisse duik in El Caletón levert niet alleen nieuwe energie op. Ook kan je eindeloos staren naar de omliggende omgeving waar de stad zich mooi in heeft gewurmd.
Door Cristian Balate3

© Foto: Cristian Balate / Shutterstock.com

Mocht je op een gegeven moment genoeg hebben van al die kalmte en mag de pit er meer in? Dan ben je met één uur rijden in het bruisende zuiden.
Over onbekende Europese steden gesproken. Ken je de Italiaanse stad Bari al?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.