Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Softdrugs worden in ‘t Deense Christiania gewoon op de markt verkocht

08-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6562 keer bekeken
  •  
Christiania
In de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt Vrijstad Christiania. Deze autonome stad is een plek waar krakers en hippies permanent bivakkeren. Met als befaamde attractie Pusher Street: de drugsstraat van Denemarken. 
Van sociaal experiment tot onafhankelijke stad
In hartje Kopenhagen ligt Christiania: een volledig illegaal bezette buurt in de wijk Christianshavn met ongeveer duizend inwoners. Je vindt hier hippie-achtige marktkraampjes, cafés, restaurants, een bioscoop én de mogelijkheid om workshops te volgen. Als je Christiania binnenloopt, lijkt het net of je in een andere stad bent beland. En eigenlijk is dat ook zo. In 1970 kraakte een groep hippies een verlaten militaire kazerne in Christianshavn. In eerste instantie verbood de overheid dit. Maar uiteindelijk werd het toch als ‘sociaal experiment’ getolereerd. Een jaar later verklaarde de bewoners de stad (onofficieel) onafhankelijk. Tot 1994 hoefden de krakers zelfs geen belasting te betalen! Het krakerspand werd een veilige haven voor jonge mensen en activisten die geen woning konden betalen. Christiania wordt inmiddels al bijna vijftig jaar illegaal door krakers bezet.  
Check deze trailer van een documentaire voor een sfeerimpressie van Christiania: 
Pusher Street 
De befaamde attractie van het grote krakersparadijs Christiania is Pusher Street. Grote blokken hasj en zakken wiet liggen in Pusher Street open en bloot op de marktkraampjes. Ondanks dat het illegaal is in Denemarken, worden deze softdrugs hier toch verkocht. De relatie tussen de politie en de drugshandelaren op Pusher Street staat dan ook op gespannen voet. In 2004 deed de Deense politie een grote inval om de drugshandel te beëindigen. Dit leidde er echter toe dat criminele bendes buiten Christiana deze verkoop maar al te graag wilden overnemen. De illegale verkoop van drugs verspreidde zich vervolgens door de rest van Kopenhagen en had zelfs een schietpartij tot gevolg. Uiteindelijk krabbelde Pusher Street langzaam weer op en groeide opnieuw uit tot dé drugsstraat van Kopenhagen. Ondanks dat de inwoners Christiania onafhankelijk hebben verklaard, kan de politie de straat op elk moment binnenvallen en de drugs in beslag nemen. Het blijft illegaal.  
Christiania Kopenhagen Denemarken
Een hechte krakersgemeenschap 
Christiania heeft een volledige autonome democratische gemeenschap. Alle afspraken worden gezamenlijk binnen de community gemaakt. Ze hebben dan ook vier belangrijke regels: geweld is verboden, auto’s zijn niet toegestaan, harddrugs zijn illegaal en je mag geen foto’s maken. De laatste regel is vooral bedoeld om de drugshandelaren in bescherming te nemen. Daarnaast heeft iedereen binnen de gemeenschap zijn eigen taak: van rattenvanger tot hasjverkoper. De verkoop van hasj mag bijvoorbeeld niet zomaar door elke willekeurige handelaar gedaan worden. Je moet écht een vast lid zijn van de krakersgemeenschap. Maar hoe houdt de stad zichzelf draaiende? Het meeste geld komt binnen via toeristen. En daarnaast is Christiania bekroond om hun duurzaamheid. Ze recyclen zoveel mogelijk en er wordt niets verspild. Ondanks dat de stad ook wel eens ‘loser paradise’ wordt genoemd, kan het grote Kopenhagen nog iets leren van deze groene gemeenschap.
Meer Scandinavische parels? Bekijk ook: Het get-away eiland voor de Zweden!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.