Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Slapen in een vliegtuig? Dit zijn júllie tips

27-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
16809 keer bekeken
  •  
shutterstock_1012511914
Snurkende mensen naast je in een vliegtuig. Niets is irritanter dan dat. Vooral omdat wij die schone snurkende slaper erg graag zouden willen zijn. Een paar weken terug deelden wij daarom al wat gouden tips die je hopelijk snel in slaap helpen doezelen. Jullie reageerden daarop volop met jullie eigen tips (en jaloersmakende anekdotes van hele vaste slapers). Dit zijn jullie adviezen:
Stapje verder dan oordoppen
Oordoppen raden onze lezers natuurlijk massaal aan. Maar die had je waarschijnlijk zelf ook al ingepakt. Wie een stap verder wil (lees: móet) gaan, gaat voor de geluiddichte koptelefoon. Het kost wat, maar pas dan heb je echt geen last meer van huilende baby's of je buurman die een praatje wil blijven maken. Als je wel graag naar iets wil luisteren, zijn meditatie-apps en de gratis natuurgeluiden van app Noisli je beste vrienden. 
Wees niet uitgerust
Om deze tip moesten wij wel gniffelen. Het is namelijk zo logisch, maar tegelijkertijd best een slimme tip. Stap zo moe mogelijk het vliegtuig in, zodat die ogen wel dicht moeten vallen. Meestal lukt dat wel met de last-minute inpakstress of een slecht getimede nachtvlucht. Of als je na een heel leuke, maar drukke en intense reis op weg naar huis bent. Vooral als je tijdens die reis alleen op hostelbedden hebt geslapen. Doe dus vooral geen dutje vlak voor je in het vliegtuig instapt, maar haal die laatste nacht lekker door.
shutterstock_1130883641

© Foto: nayuki.wong / Shutterstock.com

Filmmarathon
Deze tip kwam ook opvallend vaak voorbij. Blijf films kijken totdat je niet meer kan. Hoewel we in ons andere artikel juist schrijven dat blauw licht een negatieve invloed kan hebben op je vermoeidheid , schijnt dit voor een aantal van jullie toch echt goed te helpen. Lezers Jacqueline en Marten vertellen dat het daarbij ook erg belangrijk is je erbij neer te leggen als het niet lukt. Je moet vooral niet bijhouden hoe lang je nog in het vliegtuig moet zitten, dat scheelt frustratie. En mocht het slapen echt niet lukken, dan kan jij nu gelukkig wel de tekst van Gooische Vrouwen 1 en 2 meepraten. Fijn.
shutterstock_620224538
Pil erin
Veel reizigers gaven aan slaappillen te gebruiken voor een langdurige vlucht óf erna om je jetlag in te perken. Het (overmatig) gebruik van slaappillen is niet zonder risico. Dus voordat je aan deze maatregel begint, raden we je aan je te laten adviseren bij een huisarts of apotheker. In onverwachtse situaties is het niet handig als je niet (of erg verward) wakker wordt. Ga daarom altijd voor een lichtere variant.
Eigen deken mee
Lief gebaar, die gratis fleece dekens van de vliegmaatschappij. Maar een erg comfortabel bed valt er vaak niet mee te creëeren. Nog ruimte in je koffer? Dan is een eigen deken of slaapzak geen overbodige luxe. Een zachte baddoek kan ook werken; dat scheelt weer ruimte en gewicht in je tas.
shutterstock_485249497
Tot zover de 'normale' suggesties die jullie deden. Vanaf hier duiken we in de wondere wereld van reiskussentjes. Waar wij dachten dat we het moesten blijven doen met die gedateerde nekkussen in een U-vorm, blijkt de reiskusseneconomie vlot geëvolueerd te zijn. 
Struisvogelpolitiek
Veel van jullie gaven aan een slaapmasker of capuchon op te doen als jullie een dutpoging wagen. Of een enkeling slaat twee-vliegen-in-één-klap door zijn capuchontouwtjes zo strak te trekken dat alleen zijn neus voor de buitenwereld te zien is. Til dit nog een niveau of twee hoger en je komt uit bij de Ostrich Pillow. Bijkomend voordeel: je ziet er zo eng uit, dat mensen spontaan hun vliegtuigstoel naast je omboeken. Meer ruimte voor jou, yes! 
In een nekbrace
Voor wie dat net iets te heftig is, zijn er andere varianten op de markt, bijvoorbeeld de NapAnywhere of UprightSleeper. Deze constructies houden je nek rechtop en menen daarmee nekklachten te voorkomen. Charmant is anders, maar liever geen schone slaper dan helemaal geen slaper. 
Aan tafel
En dan kan je nog de opklaptafel inzetten in jouw strijd tegen slapeloosheid. Je tas of jas erop leggen als kussen is een optie. Een opblaasbaar kussen zoals Skyrest is nog een tikkie comfortabeler. Maar er zijn ook speciale reiskussens gecreëerd waarbij je je handen ook nog goed kwijt kan. Dit was veruit de meest genoemde reiskussen door jullie. Slaap lekker! 
Heb je deze tips voor het slapen in een vliegtuig ook al gelezen?

Meer over:

reistips
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.