Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit zijn de kalmste kustplekken van Nederland

25-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6282 keer bekeken
  •  
Zandmotor, Zeeland

© KarinR / Shutterstock.com

De zomer is nog maar net begonnen en nu al loopt het kwik flink op. Deze lange zomerdagen spendeer je natuurlijk het liefst met je voeten in het zand, maar de rest van Nederland ook... Wij helpen je daarom graag in je zoektocht naar de kalmere stukken van de Nederlandse kustlijn en zetten de meest rustige stranden voor je op een rij. 
Westhove, Oostkapelle
Je vindt in Westhove niet al te veel hippe strandtenten. Zorg dus dat je een voorraad eten en drinken meeneemt, want de eet- en drinkgelegenheden liggen hier niet voor het oprapen. Vooral het strand en de prachtige omliggende natuur domineren hier. En vooruit: een paar karakteristieke strandpalen en iconische strandhuisjes. Bovendien is het strand van Westhove bijzonder schoon.
Langevelderslag, Noordwijk
Langevelderslag ligt tussen Zandvoort en Noordwijk en is een ideaal strand voor families. Beschouw het als een kustplek zonder te veel poespas. Op Langevelderslag mag je geheel terecht ‘ik kom hier voor mijn rust’ uitkramen. Wel letten op je volume... En als je genoeg krijgt van de Noordzee, struin dan door de duinen.
Breezand, Vrouwenpolder
Breezand behoort tot de schoonste en veiligste stranden van het land. De kustplek wordt dagelijks onderhouden en schoongemaakt. Plek is er zat, want de zandvlakte is enorm breed. Bij Breezand heb je overigens amper golfbrekers en dat maakt zwemmen er minder gevaarlijk. Ook niet onbelangrijk om te noemen: het strand is de beste kitesurfplek die Zeeland rijk is.
breezand vrouwenpolder

© Foto: Andy Troy / Shutterstock.com

De Hors, Texel
Dit uitgestrekte zandstrand vind je op de zuidelijke punt van Texel. Bij de Hors heeft de natuur vrij spel; het is een broedplaats voor duinen. De zee werpt het zand regelmatig op, waardoor hier kleine duinen ontstaan. In het gebied kan je vrij wandelen, met uitzondering van een deel waar de zeldzame dwergstern-vogel broedt.
de hors texel

© Foto: Txllxt TxllxT

De Zandmotor, Ter Heijde
Windsurfen, kitesurfen, golfsurfen of gewoon zwemmen? Het kan allemaal bij deze unieke Nederlandse kustplek bij Ter Heijde. De Zandmotor maakt onderdeel uit van het beschermde Nationaal Park Hollandse Duinen en is in 2011 door Rijkswaterstaat aangelegd om de dunne en zwakke kust op deze plek te beschermen. De immense lading zand, aangevuld door wind en golven, blijft maar doorgroeien. 
zandmotor zeeland

© Foto: Karin Reine / Shutterstock.com

Julianadorp aan Zee
Dit prachtige lange zandstrand in de kop van Noord-Holland kenmerkt zich door duinen, weidse akkers en een oneindig lange horizon. Julianadorp is in alle jaargetijden aantrekkelijk om te bezoeken, maar in de zomer laat dit Nederlandse stukje kust zich (uiteraard) van z'n beste kant zien. Trotseer de ruige Noordzee, wandel door de golvende duinen of waai heerlijk uit op het zand. We durven te beloven dat het uitzicht een kalmerende werking op je heeft.
En ken je deze zoetwater-zwemplekken in Nederland eigenlijk al? 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.