Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Een route langs de meest idyllische plekken van Slovenië

24-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
10283 keer bekeken
  •  
Slovenie

© marcin jucha / Shutterstock.com

Slovenië is de ideale bestemming voor reizigers die het idee van een roadtrip heel leuk vinden, maar niet van ellenlange autoritten houden. Want het land is zodanig klein - de helft van Nederland - dat je al bij de volgende stop bent, voordat iemand een plaspauze wil inlassen. 
Route: Triglav Nationaal Park (Meer Bohinj & Soča-vallei) - Bled (Vingtar Kloof) - Ljubljana - Kočevje - Piran (of Izola) - Brda
Duur: tien dagen tot twee weken
Slovenie Triglav
Triglav Nationaal Park
Het perfecte voorbeeld van wat je op deze reis te wachten staat: groen, groen en nog meer groen. En een beetje blauw. De avonturier beklimt het hoogste punt: berg Triglav. De iets minder actieve reiziger ontspant aan de oevers van het meer van Bohinj. Als je geluk hebt doe je dat laatste zelfs vanuit je tent, want je vindt een camping pal naast het turquoise water. Hiken kan ook volop, bijvoorbeeld naar de beroemde Savica-waterval. 
Meer Bohinj

© Minoli / Shutterstock.com

Sla de Soča-vallei ook absoluut niet over voor een authentiek Sound of Music-gevoel. De kraakheldere, smaragdgroene Soča-rivier is perfect om op te kanoën en bij een wilder getij zelfs op te raften. 
Soca rivier slovenie
Slovenie Soca river
Meer van Bled
Het meer van Bled is gelijk de meest toeristische plek van Slovenië, maar zeker de moeite van het bezoeken waard. Al is het alleen al om naar het iconische eilandje (met bijbehorende legendes) te varen of te dineren in de bergen bij het kasteel van Bled. Vanuit Bled kan je ook een uitstap maken naar de Vintgar Gorge , die maar vijf kilometer verderop ligt. Je wandelt daar via een houten brug door de kilometerslange kloof, terwijl je zicht hebt op de kolkende rivier onder je. 
Eiland bled meer5
Ljubljana
De Sloveense hoofdstad is uiteraard ook een stop waard. Ljubljana staat bomvol historische architectuur. Ga bijvoorbeeld naar Miklosiceva: een straat vol Art Nouveau gebouwen. Gornji Street is ook erg pittoresk. Op een idyllische plek aan het water chillen doe je in de straat Petkovškovo nabrežje. Liever iets moderners? Ga dan naar Metelkova: een kleurrijke wijk vol graffiti en kunstobjecten. Verder staat Ljubljana bekend als groene stad, mede dankzij het Tivoli Park. 
Ljubljana slovenie
Kočevje
De oerbossen van Kočevje moet je als natuurliefhebber gezien hebben voordat je Slovenië verlaat. De plek is nog vrij onbekend en dus ook vrij ongeschonden. Bepaalde bossen in het natuurgebied zijn zo beschermd, dat het verboden is voor mensen om er te lopen. Dit is misschien wel het wildste stuk van Slovenië, dus maak jouw tocht met deskundige begeleiding. De kans bestaat dat je er beren tegen het lijft loopt.
Slovenie kocevje
Piran
Slovenië heeft met z'n 47 kilometer geen kust om over naar huis te schrijven. Tenminste, qua grootte dan. Qua schoonheid is het toch wel een ansichtkaart naar het thuisfront waard. Sla kustplaats Piran ook zeker niet over. Een kleurrijk stadje met smalle, knusse steegjes als straten. Het doet misschien enigszins denken aan een Italiaanse stad en dat is ook niet gek als je je bedenkt dat Piran jaren terug onder Venetiaans bewind is geweest. Je bent helaas niet de enige die de charme van Piran heeft ontdekt, dus voor een iets vredigere stop rijd je door naar het havendorpje Izola. 
Piran slovenie
De beroemde zoutvlakte van Piran heet Sečovlje Salina Nature Park. In de zomer kan je hier zelfs helpen met het winnen van zout. Ook leuk: bezoek Irena Fonda, dat is - naar eigen zeggen - de beste zeebaarskwekerij ter wereld. Je kan er een rondleiding krijgen met een boot en daar proef (en oordeel) je zelf. 
Postojna slovenie
Vanuit Piran kan je ook gemakkelijk langs de spectaculaire grotten van Postojna, wellicht als tussenstop naar Brda. De grotten zijn erg druk bezocht, maar desalniettemin de moeite waard. Je kan daarna ook een uitstap maken naar kasteel Predjama. Dat is een kasteel dat in een rots is gebouwd en waaronder ook een enorm grottenstelsel te vinden is. Nog niet grottenmoe? Dan kan je ook langs de grotten van Škocjan. Deze zijn over het algemeen iets minder toeristisch, maar zeker niet minder spectaculair. 
Brda
Sloveense wijn: ooit van gehoord? Waarschijnlijk niet. Het wordt namelijk bijna niet geëxporteerd, want 94 procent wordt door de Slovenen opgedronken. Grijp deze kans daarom aan sla een fles (of vijf) in. Slovenië staat barstensvol met wijngaarden, vooral de regio Goriska Brda is een lust voor het oog (en de mond). Dat maakt Brda, tussen de borrelpauzes door, ook een heel fijne, groene plek om te fietsen of te wandelen. Het mooiste uitzicht op het heuvelachtige landschap heb je vanaf de schilderachtige dorpjes  Šmartno en Dobrovo. 
Brda slovenia
De route ziet er samengevat ongeveer zo uit: 
routekaart slovenie
 • Triglav Nationaal Park naar Bled
     
  21 km, 20 minuten
 • Bled naar Ljubljana
     
  54 km, 45 minuten
 • Ljubljana naar Kočevje
      61 km, 1 uur
 • Kočevje naar Piran
      144 km, 2 uur
 • Piran naar Brda (Šmartno)
      100 km, 1 uur en 30 minuten
Weten hoe je je voorbereidt op de ideale roadtrip? Redacteur Marloes verklapt haar geheimen. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.