3 op Reis

Bled

Slovenië is enorm in opkomst als toffe vakantiebestemming. Logisch, want het land heeft enorm veel te bieden. Het voormalige Oostblokland heeft prachtige meren en bergen. In het stadje Bled komt deze mooie natuur samen met een bruisend centrum en interessante cultuur. Bezoek het meer van Bled, waar het enige eiland van Slovenië in ligt: Blejski Otok.
Vanuit Bled kan je verschillende actieve dagtrips maken. Ga bijvoorbeeld raften op de Soca, een van de mooiste rivieren van Europa. Het water is lichtblauw en de stroming lekker sterk. Aan adrenaline geen gebrek! Een andere toffe optie is een ballonvaart maken. Vooral bij zonsop- of zonsondergang heb je prachtig uitzicht. Ben je eind juli in Bled? Dan vindt het jaarlijkse lichtjesfestival plaats. Dit spektakel wordt mogelijk gemaakt door de lokale held Andrej Vidic. Hij laat 10.000 handgemaakte kaarsjes op het meer drijven. Een prachtig gezicht. 
Eten
De Sloveense keuken staat bekend als zwaar met veel vlees. Het eten heeft veel Oostenrijkse invloeden en je kan dus uitstekend worst en apfelstrudel eten in Bled. Typisch Sloveens is Kruh, een bijzonder en lekker soort brood. Proef ook de Eau de Vie, een typisch alcoholische drank gemaakt van veel fruit.
In Bled moet je een keer eten in het Blejski Grad, het kasteel van Bled. Daar kan je heerlijk eten met waanzinnig uitzicht. In The Park Hotel bestel je de specialiteit van het Bled: Kermšnita. Dit is een soort ijstaart die lijkt op tompouce. Die wil je zeker proeven.
Vervoer
Zin in een roadtrip? Rij dan met de auto vanuit Nederland. Via Duitsland en Oostenrijk ben je in ongeveer 12 uur in Bled. Vliegen kan natuurlijk ook, dan ga je naar de hoofdstad Ljubljana. Vanaf daar is het nog maar een uur rijden naar Bled. Als je wil raften kun je dit het beste regelen vanuit Bled zelf. Vaak regelen ze dan ook vervoer naar de rivier. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Juni t/m augustus
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Solveens
Bled

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.