3 op Reis

Binnenkort roadtrippen? Pak dit paklijstje er even bij!

14-04-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7489 keer bekeken
  •  
shutterstock_1008174097
Muziek keihard, wind door je haren, blik op oneindig. We hebben het natuurlijk over de ideale roadtrip. Maar bij die ultieme vrijheid komt meer voorbereiding kijken dan je denkt. Dus schreven we eerder al deze roadtrip-Bijbel. En nu vertellen we je graag wat bij ónze roadtrips nooit ontbreekt in de auto/camper/busje: 
Technisch geneuzel
Een roadtrip zonder muziek is als 3 op Reis zonder Geraldine. (O, shit...) Maar zorg wel even dat je de juiste afspeellijst hebt samengesteld (check) én een AUX-kabel mee hebt. Zet ook gelijk opladers en powerbanks en die hele mikmak op je lijst. 
shutterstock_421368118
Primitief roadtrippen
In de meeste landen zit je wel veilig qua benzinestations en watervoorzieningen. Maar als je twijfelt, check het even van tevoren. Om eigen ervaringen als voorbeeld aan te halen: voor onze roadtrip door Botswana moesten we een jerrycan benzine bij ons hebben. En als je de Atacama-Woestijn  gaat trotseren zijn wat literflessen water in de achterbak ook geen overbodige luxe. Eigenlijk zijn die nooit overbodige luxe, je weet nooit waar je belandt. 
Watch the world : Shutterstock

© Foto: Watch the World / Shutterstock.com

Van de kaart
Een open deur, maar zeker niet een onbelangrijke deur: navigatie. Je kan natuurlijk ouderwets een kaartenboek meezuilen. Dat is ergens ook wel romantischer en avontuurlijker. Maar let er dan wel op dat-ie up-to-date is. Maar als er meer tempo in je roadtrip moet zitten en je geen tijd hebt voor omwegen, ga dan voor een online kaart. Wij gebruiken vaak Google Maps of Maps.me. Daarmee kan je de kaarten namelijk downloaden, zodat je ze ook zonder internet kan gebruiken. Scheelt weer een dure telefoonrekening. Als je zo'n online kaart gebruikt, is het wel zo handig om ook gelijk een telefoonhouder aan te schaffen. Scheelt je bijrijder een lamme arm. Zo wordt die rit er toch veel gezelliger op.
shutterstock_502944028
Veiligheid eerst
In veel landen is het verplicht om een gevarendriehoek en veiligheidshesjes in je achterbak te hebben. Een reservewiel, een krik en een Youtube-tutorial banden vervangen, kunnen ook spontaan je beste vrienden worden. Nog een paar items voor de check check dubbelcheck: je rijbewijs, verzekeringspapieren én eventueel je internationale rijbewijs. In veel landen buiten de EU heb je die laatste nodig voor je de weg op mag. Hier check je  in welk land je een international rijbewijs nodig hebt . Daarnaast moet je in sommige landen een tolvignet, milieuvignet of milieusticker in of op je auto hebben. Een EHBO-kit voor de kleinere pijntjes (of wagenziekte!) is ook fijn om mee te nemen.  
shutterstock_1323820688
Flappen tappen
Zorg voor wat cash geld in je broekzak. Handig voor de tolwegen. Of als je in een land terechtkomt waar er geen pinautomaten aan elke boom groeien. Want je zou in Nederland bijna vergeten dat dat ook nog bestaat. Het echte reisgevoel behaal je pas als je staat te stoeien met buitenlandse munten, toch? 
shutterstock_693069985

© Alcoholvrij voor de bestuurder hè.

De maag wil ook wat
Voordat je je buik mag plezieren met alle buitenlandse specialiteiten, zal je het even met pompstationvoer moeten doen. Maar als je het slim aanpakt, zorg je voor een koelbox vol lekkers. Onderschat nooit de invloed die verzadigde magen op de sfeer hebben. Bovendien weet je op dat smalle bergweggetje nooit hoe lang het duurt voor je de bewoonde wereld weer tegenkomt. Als bij deze snacks bestek vereist zijn (denk bijvoorbeeld aan het smeren van een stokbroodje), neem dan écht bestek mee. Dat snijdt en smeert makkelijker en krijg je zo weer schoon bij het volgende benzinestation. Of met wat zakdoekjes. Een thermosfles is ook handig. En nogmaals: vergeet je waterfles niet.
shutterstock_623278910
Spik en span
Je auto is de komende weken je huis. En in je huis gooi je ook geen verpakkingen op de grond. Of erger: uit het raam. Dus neem een (biologische afbreekbare?) zak mee. Stop de lussen in het bijrijdersvakje, doe het deurtje dicht et voilá: je hebt een prullenbak. Of prullenzak. En als je nu toch bezig bent, schoonmaakheld, stop dan ook gelijk wat desinfecterende doekjes in je tas. Je zal ons dankbaar wanneer je onderweg stopt om een geit te aaien en het blijkt een kwijlende te zijn. 
shutterstock_1044219586
Op een rij:
- AUX-kabel
- Opladers
- Powerbank (liefst met meerdere USB-aansluitingen)
- Afspeellijst ;)
- Optioneel: jerrycan benzine
- Literfles water
- (Online) kaart
- Telefoonhouder
- Gevarendriehoek
- Veiligheidshesje
- Reservewiel
- Krik
- EHBO-kit
- Cash
- Echt bestek
- Zakdoekjes
- Desinfecterende doekjes
- Prullenzak
- (Koelbox met) noodsnacks
- Thermosfles
- Raamstickers. Nostalgie alom.
- Je goede humeur. Sorry, we moesten 'm maken.
- Optioneel: tolvignet, milieuvignet of milieusticker
Een roadtrip is natuurlijk extra leuk op mooie wegen. Onze tips? Deze routes in Ierland of in Schotland zullen je naar adem laten happen.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.