Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Warmwaterbronnen en vulkanische landschappen: het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

07-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
634 keer bekeken
  •  
rotorua
Het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland staat vaak in een fellere spotlight dan het Noordereiland. Het noordelijke zusje wordt dan ook vaak overslagen. Zonde! Dit eiland staat namelijk bekend om zijn schitterende kustlijnen en thermale baden.
Dilemma
Noord of zuid? Bij een trip naar Nieuw-Zeeland stuit je als reiziger vaak op dit dilemma. In het meest ideale geval combineer je de twee delen met elkaar. Maar wanneer je minder reistijd hebt, zal je toch echt een keuze moeten maken. Het Zuidereiland wordt over het algemeen gewaardeerd om zijn gletsjers, regenwouden en vulkanen. Queenstown , Christchurch en Milford Sound behoren hier tot de toffe bestemmingen. Het Noordereiland is daarentegen minder bereisd, maar net zo bijzonder. En onderste bestemmingen kunnen dat bewijzen.
tongariro
Tongariro National Park
Als natuurliefhebber ga je je in Tongariro National Park zeker weten thuisvoelen. In dit UNESCO-gebied dwaal je door groene bossen en over woestijnplateaus, waarbij je besneeuwde bergtoppen en vulkanische landschappen passeert. Je leest het goed, in dit park kom je ecosystemen in alle geuren, kleuren en maten tegen. Ben je niet vies van een pittige hike? Dan is de Tongariro Alpine Crossing Route een tocht om in je notities op te slaan. Deze route leidt je grotendeels over een vulkanisch landschap, waarbij je Mount Ngauruhoe trotseert. Ook wel Mount Doom genoemd, voor The Lord of the Rings  kenners onder ons. De Ngauruhoe was namelijk de inspiratiebron voor de helse krater uit de LOTR reeks.
mountdoom
Auckland
Veel reizigers vliegen via Auckland maar maken ook snel weer dat ze wegkomen. Ergens begrijpen we dat. Als Nieuw-Zeeland namelijk érgens mee kan pronken, is het wel haar schitterende natuur. Maar als je genoeg tijd hebt, is het zeker de moeite waard om het stadse leven van Auckland in te duiken. Duik bijvoorbeeld musea in, probeer verschillende restaurants uit, struin winkels af en laad jezelf op in het oude stadspark. Mocht je de stad alweer beu zijn, dan weet Auckland je alsnog te vermaken. De havenstad is namelijk omgeven door stranden, eilanden, bergen en kustdorpjes. Maak bijvoorbeeld een dagtrip naar de Hauruki Gulf, een eilandengroep ten oosten van de stad.
auckland
Bay of Islands
Bay of Islands kent een avontuurlijke bijnaam, genaamd the edge of the world . Aan wie dit gebied zijn bijnaam te danken heeft? De enige echte Captain James Cook. Het tropische Bay of Islands bestaat uit zo’n 144 eilanden, gelegen tussen Cape Brett en de Purerua Peninsula. Verwacht witte zanderige stranden en helderblauwe wateren. En nou kun je natuurlijk met je strandlaken neerploffen op het zand. Dat kan. Maar je kan het hier ook een niveau hoger tillen. Zo kun je dolfijnen spotten, zeilen, kajakken of langs de stranden toeren terwijl je een frisse zeewind in je opneemt.

bayofislands
Rotorua
Rotorua behoort misschien wel tot de meest bizarre steden van Nieuw-Zeeland. De stad kent geisers, warmwaterbronnen en kokende modderpoelen. Welke je sowieso een bezoek moet brengen? Hou je vast: Rotorua’s Whakarewarewa vallei. In deze vallei vind je de allergrootste concentratie geisers van het hele land. Vergeet je neusknijpers dus niet in te pakken… Vlak buiten de stad kun je zelfs grotten met duizenden lichtgevende wormen bezoeken. In de magische Waitomo Caves krioelt het namelijk van de glow worms.  Deze wormen lichten op door een chemische reactie. Hoe hongeriger ze zijn, hoe meer ze oplichten. Gaaf om te zien!

worm
Heb je genoeg tijd om het Zuidereiland ook mee te pakken? Check dan deze toffe route op het Zuidereiland.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.