3 op Reis

De Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch, oftewel: het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Een omgeving die je op het water of vanaf het vaste land kan ontdekken. Dit gebied is geworden zoals hij nu is door een overstroming die in het jaar 1421 heeft plaatsgevonden. De polders overstroomden en het ondergelopen gebied is nooit meer ingewijd, maar altijd in contact gebleven met de open zee.
Een bekend dier dat je vaak tegen kan komen in de Biesbosch is de bever. In 1988 zijn de eerste Nederlandse bevers in dit gebied namelijk geherintroduceerd. Inmiddels lopen en zwemmen hier nu ongeveer 300 bevers rond en is de diersoort uitgegroeid tot hét icoon van de Biesbosch. Vanuit vier locaties vertrekken er speciale fluistertochten om deze bevers te spotten. Naast de bever zijn er veel andere dieren te zien in deze omgeving, zoals de zeearend, de nachtegaal en de lepelaar.
Niet alleen kan je in de Biesbosch op bevertocht, maar is hier nog veel meer te beleven. Zo zijn er speciale fiets-, wandel- en vaarroutes uitgezet om de natuur nog verder te kunnen ontdekken. Vanaf verschillende plekken kan je bijvoorbeeld je kano te water laten. Geen kano in je bezit? Dan kan je er altijd een huren en onder begeleiding van een gids een kanotocht volgen door de zogenaamde jungle van de Biesbosch.
In de Biesbosch is het ook mogelijk om de natuur te ontdekken vanuit een varende vakantiewoning. Deze zogenaamde woonboot kan je over het water verplaatsen naar een plek naar keuze. De vakantiewoning zelf is duurzaam ingericht: zo bestaat het dak uit zonnepanelen en wordt er elektrisch gevaren. De rust van de omgeving wordt op deze manier niet verstoord door harde motorgeluiden.
Eten
Hoewel in natuurpark de Biesbosch wel restaurants te vinden zijn, is het een nog veel beter idee om een uitgebreide picknick mee te nemen. Gezien dit park ideaal is voor lange wandelingen, fietstochten of bootvaarten, is het de perfecte locatie om op een willekeurige plek neer te strijken met een zelf verzorgde maaltijd. Leg je kleed uit in een veld of bungel die benen langs de rand van het water terwijl je in een zelfgesmeerd bammetje bijt.
Vervoer
Het Nationaal Park de Biesbosch ligt tussen vier snelwegen en is daarmee heel gemakkelijk te bereiken. In ongeveer drie kwartier raak je vanuit Utrecht in de Biesbosch. Ook met het openbaar vervoer zijn er vele opties om in het natuurpark te komen, afhankelijk van waar jij vandaan komt. Kom je uit de richting van Dordrecht? Dan is het een leuk idee om de pond te nemen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Nederlands
De Biesbosch

© Guido Vermeulen / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.