Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze moskee lijkt regelrecht uit Aladdin te zijn getoverd

24-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
575 keer bekeken
  •  
moskee_thumb
Misschien ben je niet erg religieus aangelegd, maar rijd voor dit huis van Allah toch maar  een blokje om. Door de prachtige architectuur waan je je even in een sprookje. We hebben het over de  Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi.
Nou 'Grand' is-ie zeker. In de Verenigde Arabische Emiraten vind je één van de grootste moskeeën van de wereld. En aan de foto's te zien misschien ook wel de witste. 

Foto: Sophie James / Shutterstock.com

Niet alleen de moskee zelf is groot, volgens de officiële website van Abu Dhabi vindt ook de grootste kroonluchter van de wereld daar zijn thuisbasis. Deze is 10 diameter breed, 15 meter hoog en weegt 12 ton. Nu maar hopen dat-ie goed vastzit.

Foto: Sanchai Kumar / Shutterstock.com

Foto: Mohammed Tareq / Shutterstock.com

En ook het tapijt heeft records verbroken. Met zijn 5700 vierkante meter is het het grootste (handgeknoopte) tapijt ter wereld. Twee jaar, 1200 wevers, 47 ton in gewicht, meer dan twee miljoen knopen en waarschijnlijk heel wat kilo's bloed, zweet en tranen zijn in het tapijt gestopt. Waardoor het nu geschat wordt op een waarde van meer dan 7 miljoen euro. 

Foto: Nicola Messana Photos / Shutterstock.com

Sjeik Zayed gaf aan dat de moskee allerlei moslims en niet-moslims samen moest brengen, omdat hij geloofde is een islam zonder racisme of discriminatie. Om dit Daarom wilde hij in 'zijn' moskee verschillende islamitische culturen en bouwstijlen samenbrengen, dus gingen Britse, Italiaanse en Emiraatse architecten aan de haal met elementen uit de Turkse, Marokkaanse, Egyptische en Pakistaanse bouwstijl. Ook komen Perzische, Ottomaanse en Moorse stijlen naar voren. 


Helaas heeft de sjeik zijn meesterwerk nooit in volle glorie mogen bewonderen. De moskee werd opgeleverd in 2007, maar Zayed, de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten, overleed al in 2004. Enige troost: hij is wel begraven de  pièce de résistance  van zijn land. 

Foto: Mike NG / Shutterstock.com

In je eentje ben je er waarschijnlijk nooit. Maar gelukkig zit de moskee niet zo snel vol; er is plek voor 40.000 gelovigen én toeristen.Goed nieuws voor je portemonnee. Iedereen mag de moskee gratis betreden en er worden gratis rondleidingen gegeven. Alleen op vrijdagochtend is de moskee gesloten en worden enkel moslims voor het gebed binnengelaten. Zowel mannen als vrouwen moeten lange loszittende kleding dragen die alle lichaamsdelen tot de enkels bedekken. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen. 

Pssst... bekijk deze ook even: Op de natste plek ter wereld loop je over 'levende' bruggen.
Sheikh Zayed Grand Mosque
Sheikh Zayed Grand Mosque (Foto: Sophie James)
Sheikh Zayed Grand Mosque (foto: Sanchai Kumar)
Sheikh Zayed Grand Mosque (Foto: Mohammed Tareq)
Sheikh Zayed Grand Mosque (Foto: Nicola Messana Photos)
Sheikh Zayed Grand Mosque
Sheikh Zayed Grand Mosque
Sheikh Zayed Grand Mosque (Foto: MikeNG)
Sheikh Zayed Grand Mosque
Sheikh Zayed Grand Mosque (Foto: Marek Kijevsky)
Sheikh Zayed Grand Mosque
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.