Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Til jezelf naar een hoger niveau: de beste films voor klimliefhebbers

28-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
906 keer bekeken
  •  
klimmer
Het adrenaline-peil van de gemiddelde klimmer gaat de komende weken bijzonder laag uitslaan. Daar hoeven we verder geen woorden aan vuil te maken. Hunker je als bergliefhebber toch nog naar die hoogtes? Stil de honger dan voorlopig met deze bijzondere klimfilms. 
The Dawn Wall
Jezelf wagen aan de lastigste klim ter wereld, het granieten rotsblok El Capitan. Je moet het maar durven, laat staan kunnen. Klimmers Tommy en Kevin gaan de wekenlange, uitputtende uitdaging aan.
Valley Uprising
Yosemite Park, de jaren vijftig. Het natuurpark is het mekka onder de rotsklimmers. Avonturiers zijn verknocht aan de ultieme vrijheid die ze in het park vinden. Van snelklimmen tot free soloing (vrij klimmen): in Yosemite Park tillen meerdere generaties vrijgevochten klimmers het rotsklimmen tot een hoger niveau.
Meru
Met een hoogte van 6660 meter is de Meru-top in het Himalaya-gebergte zelfs voor ervaren klimmers geen kattenpis. Drie getrainde klimmers doen een poging om de Meru te trotseren. Maar al snel blijkt dat de berg niet het enige obstakel is om te bedwingen.
Free Solo
Weer die intimiderend hoge El Capitan. Alleen al de aanblik jaagt menig mens de stuipen op het lijf. Voor de talentvolle klimmer Alex is alleen het beklimmen niet genoeg. Hij doet er een wel hele zware schep bovenop: voor zijn klim laat Alex zijn veiligheidskabels links liggen.
The Summit
Een schitterende documentaire over een van de meest rampzalige dagen uit de geschiedenis van het bergbeklimmen. In augustus 2008 trokken 24 klimmers op weg naar de K2, een van de meest gevaarlijke bergen ter wereld. Slechts 13 klimmers bereiken uiteindelijk de top.
Everest
Waargebeurd verhaal over twee klimexpedities richting de top van de Mount Everest. Ondanks waarschuwing over een grote, voorspelde storm laten de teams zich leiden door hun obsessie om de top te bereiken.  
127 Hours
Een film die uiteraard niet mag ontbreken in deze lijst. In 127 Hours ben je getuige van het waargebeurde verhaal van bergbeklimmer Aron. Tijdens zijn tocht komt hij in een kloof klem te zitten met zijn arm. De hoop op een eventuele redding? Die lijkt klein, gezien hij niemand heeft verteld over zijn klimplannen.
The Climb
Met geen enkele klimervaring bestijgt de smoorverliefde Samy de Mount Everest. Waarom? Hij had het beloofd aan zijn geliefde Nadia. Wat bedoeld was als een paar mooie woorden resulteert uiteindelijk in een bijna onmogelijke beklimming.
Cerro Torre: A Snowball’s Chance in Hell
Deze film neemt je mee naar de Patagonische Cerro Torre. Een berg die berucht is om zijn steile ijswanden. Aan de hand van adembenemende beelden volg je het verhaal van de jongste wereldkampioen bergklimmen, David Lama, die van de berg zijn project maakt.
Mountain
Niet alleen een cinematografisch, maar ook een muzikaal spektakel. Zie Mountain als een samenvatting van de bergbeklimmingswereld. IJsklimmers, free solo'ers, snowboarders, wingsuiters en parachutespringers: een hele rits aan bergliefhebbende avonturiers komt voorbij.
Sherpa
In Sherpa zien we een kant van de Mount Everest die te weinig belicht wordt: de onrust onder de sherpa-gemeenschap (berggidsen). Toen regisseur Jennifer Peedom in 2014 begon aan de documentaire vond de grootste lawine uit de geschiedenis van de berg plaats. Een lawine die het leven van 16 sherpa's kostte en het verloop van de documentaire veranderde.
Nog meer bergen om je mee te kunnen vermaken? Bekijk deze berg aan reisfilms.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.