Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zeven opmerkelijke kersttradities in het buitenland

26-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
836 keer bekeken
  •  
caganer

© nito / Shutterstock.com

Overal ter wereld wordt kerst gevierd en daar horen uiteraard verschillende tradities bij. In Nederland tuigen de meesten van ons de kerstboom op, luisteren we naar kerstliedjes en gourmetten we massaal met de familie. Maar elders op de wereld vieren ze het kerstfeest op hele andere manieren. We hebben zeven opmerkelijke op een rij gezet.
KFC Kerstmis
Kerst wordt in Japan niet echt groots gevierd. Dit komt omdat het feest daar voor de meesten niet echt een religieuze betekenis heeft. Toch kent Japan een opmerkelijke traditie. Want waar wij ons druk maken om luxe kerstdiners gaan Japanners op kerstavond massaal naar de KFC. In de jaren zeventig startte de KFC een kerstreclame en sindsdien is de fastfoodketen in Japan een enorme hit. Het menu wordt speciaal aangepast voor kerst en je moet inmiddels maanden van tevoren een plek reserveren.
Rolschaatsen
In Caracas, de hoofdstad van Venezuela, zijn tijdens kerst bijna alle straten afgesloten voor verkeer. En dat is niet zonder reden. De bewoners gaan namelijk met z'n allen rolschaatsend de straten door. Jong en oud, iedereen trekt zijn rolschaatsen aan. Zelfs de ochtendmis in de kerk wordt op rolschaatsen bezocht.
Spinnen
In Oekraïne wordt de kerstboom niet versierd met glinsterende slingers en kerstballen, maar met spinnen. Een Oekraïense legende zegt dat er ooit een weduwe te arm was om haar kerstboom te versieren. Toen de vrouw ’s ochtends haar kerstboom weer zag, had een spin 'm versierd met spinnenwebben. Die spin zie je nu terug in verschillende soorten kerstversiering.
Poeper
Ook in Spanje kennen ze een opmerkelijke soort kerstversiering. In veel kerststallen zie je hier namelijk een poepende man of vrouw staan. De zogenaamde Caganer, wat poeper betekend, staat symbool voor de vruchtbaarheid van de aarde.
Bezems verstoppen
In Noorwegen verstoppen de bewoners tijdens de feestdagen hun bezems op de meest veilige plek in huis. Deze traditie stamt uit de tijd dat mensen nog in heksen en geesten geloofden. Ze geloofden dat deze tijdens kerst tevoorschijn kwamen en naar bezems zochten om op te vliegen. Geesten en heksen wil je niet in huis en daarom verstoppen Noren tot op de dag van vandaag hun bezems.
bezemkerst

© akf ffm / Shutterstock.com

Gigantische Geit
In de Zweedse stad Gävle zetten ze sinds 1966 elk jaar een reusachtige geit van stro neer. Het twaalf meter hoge beest wordt in de december maand regelmatig aangevallen. Het is een traditie geworden om te proberen de geit in brand te steken. Dit lukte voor het laatst in 2013. Mensen gaan ver om met de geit aan de haal te gaan. In de afgelopen jaren is er bijvoorbeeld een keer een auto tegenaan gereden en mislukte een diefstal met een helikopter.
Tió de Nadal
In Catalonië verzorgen kinderen gedurende december een kleine boomstronk. Ze geven hem bijvoorbeeld eten, leggen hem onder een warme deken en aaien het stuk hout. Op kerstavond slaan ze de boomstronk met een stok en hopen ze dat die kerstcadeaus uitpoept. Meer over deze traditie vind je in dit artikel. 
tiodenadal

© nito / Shutterstock.com

Aan de andere kant van de wereld is het op dit moment soms boven de 40 graden Celsius. Toch wordt ook daar gewoon kerst gevierd. Dat ziet er zo uit. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.