Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Een auto huren in het buitenland: waar let je op?

09-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Huurauto buitenland vakantie reis

© IJzendoorn / Shutterstock.com

Het huren van een auto maakt je behoorlijk flexibel op je reisbestemming. Het maakt het mogelijk om de ultieme vrijheid te hebben die je tijdens een trip wil ervaren. Maar waar let je eigenlijk op wanneer je een auto gaat huren?
Doe onderzoek
• Het maakt echt verschil om van tevoren vergelijkend onderzoek te doen naar de prijzen van verschillende verhuurders. Neem ruim de tijd om het aanbod goed onder de loep te nemen, zodat je de beste en voordeligste aanbieder kan kiezen.

• Check ook de reputatie van het autoverhuurbedrijf. Wat zegt men in de reviews? Bestaan er veel negatieve recensies? Weet waar je mee in zee gaat.
Waar huur je?
• Reserveer bij voorkeur al een huurauto vanuit huis in Nederland voordat je je reis maakt. Een auto huren bij aankomst in het buitenland kan goedkoper zijn, maar taalbarrières kunnen maken dat je voor verrassingen komt te staan. In Nederland boeken heeft als voordeel dat je meer tijd hebt om je in te lezen en voor te bereiden.

• Check ook of de ophaallocatie van de huurauto dicht in de buurt is van de plek waar je aankomt, zoals het vliegveld. Soms moet je bijvoorbeeld nog een tijdje reizen voordat je daadwerkelijk de huurauto in kan stappen, wat niet voor iedereen wenselijk is. 
Huurauto buitenland vakantie reis

© Garsya / Shutterstock.com

Welke opties zijn er?
• Ga na of en hoe groot het kilometerlimiet is. Hoe meer afstand je van plan bent om af te leggen, hoe ruimer je het limiet wil hebben. Grote verhuurders bieden overigens vaak een onbeperkt limiet aan.

• Kies je voor de optie om de auto met een volle tank in te leveren? Dat is een verstandige keuze. Wanneer je voor het inleveren van een lege tank kiest, zijn de benzinetarieven vaak hoger dan de prijzen die gelden bij een gemiddeld tankstation. Tank wel zo dicht mogelijk bij het inleverpunt van je huurauto. Soms kan een verhuurder namelijk van mening zijn dat de tank niet vol genoeg is. Dan is je portemonnee een paar gram lichter.

• Ben je niet de enige bestuurder van de huurauto? Dan ben je verplicht om dit van tevoren te melden bij het verhuurbedrijf. Vaak worden er kosten in rekening gebracht wanneer je aangeeft met meerdere personen te gaan rijden. Wanneer je dit niet aangeeft, heeft dit mogelijk gevolgen voor de verzekering.

• Ga niet gelijk voor de kleinste en goedkoopste huurauto die je op het web tegenkomt. Dat kan je misschien geld besparen, maar levert potentieel problemen op wanneer je de weg op gaat. Is de auto namelijk wel zuinig en sterk genoeg voor een rit door de bergen of over onverharde wegen? Bovendien is het handig om jezelf de vraag te stellen: 'Hoeveel leefruimte heb ik nodig voor mezelf, mijn reisgenoten en alle bagage?'

• Sluit het huurcontract af op dezelfde naam als de creditcardhouder. Wanneer de namen verschillen, kan een verhuurder nog wel eens weigeren om de auto mee te geven.
Huurauto buitenland vakantie reis

© Thegiffary / Shutterstock.com

Bij het ophalen en inleveren

• Zorg dat je bij het ophalen van de huurauto goed oplet wanneer de medewerker een rondje loopt om de aanwezige autoschade te noteren. Maak zelf ook nog foto’s en/of video’s van de schade die je van tevoren al ziet, zodat je naderhand geen onverwachte kosten onder je neus krijgt geschoven. Hetzelfde geldt voor het terugbrengen: controleer ook dan welke schade de medewerker van het verhuurbedrijf noteert.


• Het komt regelmatig voor dat autoverhuurders ten onrechte aandringen om extra verzekeringen af te sluiten wanneer je bij de ophaallocatie arriveert. Vaak is dat niet nodig, omdat de overeenkomst van tevoren al is afgesloten. Trap hier dus niet gelijk in. 


• Zorg dat je bij het afhalen van de huurauto de juiste papieren op orde hebt: een geldig rijbewijs, het reserveringsbewijs en een creditcard waar genoeg krediet op staat. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat verhuurders vaak een borg van meer dan duizend euro tellen.


• Houd er rekening mee dat schade aan of diefstal van een huurauto niet wordt gedekt door een Nederlandse doorlopende reis- of verzekering.

Gouden tip
Rest alleen nog deze allerlaatste niet onbelangrijke tip: maak je kilometers met de juiste achtergrondmuziek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.