Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Reizen in tijden van corona: belangrijke vragen

03-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Reizen corona

© Iryna Kalamurza / Shutterstock.com

2020 is niet wat we in gedachten hadden. Om vervelende verrassingen op reis te voorkomen, is het van belang om je goed in te lezen. Wat moet je weten?
Allereerst
In de basis geldt: ga wijs op reis. Plan je vakantie zoveel mogelijk buiten de drukke schoolvakanties, vermijd populaire bestemmingen door de natuur op te zoeken en blijf zoveel mogelijk in Nederland. Houd je bovendien aan de algemene regels en lees je goed in over de regels die op je bestemming gelden. Reis je met het openbaar vervoer, touringcars of taxi’s? Vermijd de spitsuren dan zoveel mogelijk en draag een mondkapje.
Wat betekenen de kleurcodes?
Een reisadvies kan vier verschillende kleuren hebben: groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren duiden de veiligheidssituatie in een land aan. In de context van het coronavirus zijn dit de verschillende betekenissen:
  • Groen: er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
  • Geel: in verband met corona hebben deze landen maatregelen getroffen die een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven. Op vakantie gaan is mogelijk, maar er zijn risico's.
  • Oranje: in deze landen is het dagelijks leven ontwricht. Reis er alleen heen wanneer het echt noodzakelijk is. Een vakantiereis is dat niet.
  • Rood: dit land of gebied is helemaal afgesloten. Er is geen uitzicht op inreizen en uitreizen.
Wat als het kleuradvies van mijn bestemming tijdens mijn verblijf verandert van geel naar oranje?
Bedenk in dat geval of een verblijf in het buitenland echt noodzakelijk is en of er mogelijkheden zijn om terug naar huis te keren. Wanneer deze mogelijkheden zich voordoen, raden we aan om zo snel mogelijk terug te gaan. Raadpleeg je reisverzekering, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij voor meer informatie. Gaat het echt niet lukken om te vertrekken? Zorg dan voor een veilig verblijf, al dan niet in overleg met de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. 

Ook wordt dringend geadviseerd om in Nederland tien dagen in thuisquarantaine te gaan wanneer een bestemming van geel naar oranje kleurt. Dat hoeft niet per se in je eigen huis te zijn, ook in een vakantiehuis of hotel mag je in quarantaine gaan. Dit advies geldt ook wanneer je geen klachten ervaart of als je negatief bent getest. Voor reizigers tot en met 12 jaar geldt er een uitzondering.
Voorheen werd je als reiziger verplicht om in thuisisolatie te gaan; nu geldt er een dringend advies. Het verplichten van thuisquarantaine blijkt op juridisch vlak namelijk een ingewikkelde kwestie te zijn. Bovendien is een verplichting ook in de praktijk lastig, omdat reizigers die met een auto uit een risicogebied komen niet duidelijk in beeld worden gebracht. Het kabinet laat nu met spoed onderzoek doen hoe kan worden gecontroleerd of reizigers zich wel aan een quarantaineperiode houden.
Hoe zit het met verzekeringen?
Het reisadvies kan gevolgen hebben voor een reisverzekering. Het is mogelijk dat je reisverzekering niet geldt bij een bestemming met een oranje of rood reisadvies. We raden aan om contact op te nemen met je verzekeraar om na te gaan waar je wel en geen recht op hebt.
Wat als mijn reis niet doorgaat door het coronavirus?
Dat ligt aan hoe de reis is geboekt. Gaat het om een pakketreis, een los vliegticket of een losse accommodatie? Wanneer de aanbieder een voucher aanbiedt, hoef je deze niet aan te nemen. Wel kan deze voucher in deze lastige tijd natuurlijk een enorme steun zijn voor de aanbieder. De voucher kan later nog worden ingezet. Check wel altijd de voorwaarden die eraan verbonden zijn, want deze verschillen per aanbieder.
Word ik als reiziger gerepatrieerd wanneer mijn bestemming op slot gaat?
Nee, de Nederlandse overheid gaat geen reizigers repatriëren. Je reist op eigen risico. Houd er dus rekening mee dat een bestemming tijdens je reis op slot kan gaan.
Reizen vakantie corona

© Todd Aaron Sanchez / Shutterstock.com

Kan ik buiten Europa op reis?
Nee, dat is niet mogelijk. Alle landen buiten Europa hebben een oranje reisadvies. De Nederlandse overheid adviseert om alleen buiten Europa te reizen als dat echt noodzakelijk is. Een vakantie is dat niet. Bovendien is het goed om te weten dat Europese landen gezamenlijk beslissen welke buitenlandse reizigers Europa mogen binnenkomen. Dit wil echter niet zeggen dat je als Nederlandse reiziger wel welkom bent in die landen. Soms laat een land nog geen Nederlanders toe of legt ’t juist quarantainemaatregelen op.
Wat als ik in Nederland terugkeer uit een land waar in eerste instantie geen thuisquarantaine nodig was, maar een paar dagen later wel? Moet ik dan alsnog in quarantaine?
Nee, het is niet verplicht om dan in quarantaine te gaan, maar het is natuurlijk wel van belang om je gezondheid goed in de gaten te houden. Laat je voor de zekerheid testen bij klachten.
Wat als ik voor mijn eindbestemming een gebied moet passeren waar het advies voor thuisquarantaine wél geldt?
Ga na of er een veilige omweg mogelijk is. Zo niet, reis dan zoveel mogelijk door totdat je het oranje gebied verlaat. Indien mogelijk, stop onderweg dan niet om te tanken of om een café of supermarkt te bezoeken.
Is het veilig om per vliegtuig te reizen?
Luchtvaartmaatschappijen maken zelf afspraken om de veiligheid van passagiers zoveel mogelijk te waarborgen. Een van die afspraken is het dragen van niet-medische mondkapjes aan boord. Dit geldt voor zowel de heen- als de terugreis. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hanteren daarentegen eigen regels over mondkapjes en afstand houden. Let op: ook op enkele plekken op Schiphol (met uitzondering van Schiphol Plaza) is het dragen van een mondkapje verplicht. Bijvoorbeeld bij het inchecken en bij de securitycheck. Zorg dus dat je er genoeg op voorraad hebt.
Op de hoogte blijven van de veranderende reisadviezen? Updates vind je hier.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.