Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het Sovjet-spookstadje waar de tijd stil staat

16-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1372 keer bekeken
  •  
Pyramiden Spitsbergen

© Diana Holmstrom / Shutterstock.com

We nemen jullie mee naar de mysterieuze spookstad Pyramiden in de Noorse eilandengroep Spitsbergen. Een Russische nederzetting waar ze in 1927 zijn begonnen met kolenwinning. Maar na de val van de Sovjet-Unie werd het plotseling een verlaten stad.

De Sovjet-Unie wilde met de stad Pyramiden aan het 'kapitalistische Europa' aantonen dat een goede communistische samenleving wel degelijk kon bestaan. Daarom stuurden ze hier duizend mannen, vrouwen en kinderen naartoe om te werken en te leven.

Voorafgaand werden er wegen aangelegd, gebouwen geplaatst en vanuit Siberië werd het dorpje voorzien van gras en zand. Het klimaat en de koude weersomstandigheden zorgden ervoor dat de inwoners van Pyramiden dichter bij elkaar kwamen en voor elkaar gingen zorgen. Precies zoals de Sovjets het graag wilde zien.

Pyramiden Spitsbergen

© Johnny Giese / Shutterstock.com

Terug in de tijd

Na de val van de Sovjet-Unie stortte Pyramiden in. In 1998 zijn zo goed als alle bewoners vertrokken, maar ze hebben veel sporen achtergelaten. Het bezoeken van Pyramiden is een stap terug in de tijd. En eenmaal aangekomen lijkt het alsof de tijd stil staat.

Door de extreme kou zijn vrijwel alle gebouwen en machines die gebruikt werden voor de mijnbouw nog intact. Het lijkt bijna wel alsof iedereen met extreme haast de stad heeft verlaten. In de klaslokalen liggen nog onafgemaakte toetsen en in de huizen liggen de kranten nog op tafel.

Pyramiden Spitsbergen

© Christian Faludi / Shutterstock.com

Pyramiden Spitsbergen

© Kaca Skokanova / Shutterstock.com

De laatste communisten

Pyramiden wordt momenteel nog maar bewoond door ongeveer zes mensen, die allemaal komen en gaan. Behalve gids Aleksandr. Hij wacht dag in dag uit op nieuwe toeristen om ze te verwelkomen en rond te leiden door de verlaten stad. Bij elke rondleiding moet Aleksandr een geladen geweer meenemen, omdat er in Pyramiden meer ijsberen rondlopen dan dat er inwoners zijn.

De communistische stijl is nadrukkelijk aanwezig in deze spookachtige stad. Midden op het centrale plein staat bijvoorbeeld een groot standbeeld van het hoofd van Lenin. En in het schoolgebouw zijn veel Russische schoolboeken terug te vinden.

Pyramiden Spitsbergen

© Krzysztof Mankowski / Shutterstock.com

Pyramiden Spitsbergen

© EmiliePhoto / Shutterstock.com

Verlaten gebouwen

Naast de school en wat appartementencomplexen is er in Pyramiden ook nog een cultuur- en sportcentrum waar mensen vaak kwamen om de kou te ontvluchten, een zwembad, een communistisch museum en een hotel genaamd Tulpan. In dit hotel wonen alle inwoners van Pyramiden en tevens is dit de plek voor toeristen om te overnachten. Al loopt het aantal toeristen per jaar nooit hoger op dan een stuk of vijftien.

Pyramiden Spitsbergen

© Radka Stankova / Shutterstock.com

Pyramiden Spitsbergen

© Krzysztof Mankowski / Shutterstock.com

Weinig contact

In heel Pyramiden is er maar één punt waar je contact kan leggen met de bewoonde wereld. Namelijk bij de ‘telefoonplaats’. Daar hangt een oude telefoon uit de Sovjettijd, maar deze is niet meer in werking. Wel is dit het enige punt waar je een zwak signaal kan ontvangen van de Noorse mobiele providers.

Pyramiden Spitsbergen

© Toranote / Shutterstock.com

Begraven worden is hier geen optie

Als je erg oud, ziek of hulpbehoevend bent, is het geen optie om in Pyramiden te blijven. Elk persoon in Spitsbergen heeft een adres op het vasteland waar ze terecht kunnen voor hulp. Daarom gaan er erg weinig mensen dood op de archipel. Begraven worden is er zelfs verboden, omdat de ondergrond altijd bevroren is. Mocht het toch gebeuren dat iemand overlijdt op het eiland, wordt diegene gecremeerd. Maar laten we hopen dat het je tijdens je bezoek lukt om de ijsberen te ontwijken ;)

Pyramiden Spitsbergen

© Christian Faludi / Shutterstock.com

Heb jij een ding met afgelegen eilanden? Dan is dit Japanse avontureneiland perfect voor jou. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.