Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze Zweedse havenstad is de groenste van heel Europa

20-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
Goteborg

© Leonid Andronov / Shutterstock.com

Göteborg: de op een na grootste stad van Zweden en de stad met de grootste haven van het land. In Göteborg vind je veel bedrijvige industrie. Lastig voor te stellen dat de stad dan enorm duurzaam bezig is, toch? Niets is minder waar. Göteborg is in 2019 namelijk uitgeroepen tot meest duurzame stad van Europa.
90% score
Die titel kreeg de stad via de Global Destination Sustainability Index, een organisatie die steden op verschillende vlakken vergelijkt. De organisatie kijkt bijvoorbeeld of duurzaamheid een issue is bij de promotie van de stad. Maar ook of de stad duurzame leveranciers heeft, hoeveel afval er wordt gerecycled en natuurlijk of de stad duurzaam geproduceerde energie verbruikt. Göteborg scoorde op alle vlakken een gemiddelde van 90% en staat daarmee ruim bovenaan. Ter vergelijking: Den Haag haalde een score van slechts 45%.
Goteborg stad

© Leonid Andronov / Shutterstock.com

Groene hotels
Waar je op reis vaak moet checken of je accommodatie wel duurzaam is, hoef je je daar in Göteborg nauwelijks zorgen over te maken. 92% van de hotelkamers heeft namelijk een officiële eco-certificering. Een mooi voorbeeld is het Gothia Towers Hotel. Dit is een van de meeste luxe hotels van de stad, maar gaat volledig duurzaam te werk. Van de liften in de lobby tot de verwarming van het zwembad; alles draait op duurzame energie. Dat is trouwens niet het enige bijzondere aan het zwembad. Het bad heeft namelijk een glazen bodem. Hierdoor kijk je tijdens het zwemmen bijna zestig meter naar beneden. Durf jij nog een duik te nemen?
Gratis fietsen
Het zijn natuurlijk niet alleen de hotels waardoor Göteborg bovenaan de index staat. De stad probeert haar bewoners en bezoekers ook aan te sporen om zoveel mogelijk de fiets te pakken. Verspreid door de stad vind je veel fietspaden en -routes. Bovendien heeft de stad een eigen fietsdeelsysteem. Op verschillende plekken kan je een fiets pakken en ‘m ergens anders in de stad weer achterlaten. Het eerste half uur zijn deze fietsen zelfs helemaal gratis. Niets hoeft een rit door de stad dus nog in de weg te staan.
Goteborg fiets

© Tommy Alven / Shutterstock.com

Maar het ov mag ook
Regent het? Heb je haast? Of gewoon geen zin om te fietsen? Geen probleem. Want ook het openbaar vervoer is in overvloed aanwezig. De stad beschikt over het meest uitgebreide tramnetwerk van heel Scandinavië. Die tram brengt je dan ook overal waar je naartoe moet. En je voelde het vast al aankomen… Ook de tram rijdt op groene energie. Over duurzaamheid hoef je je dus ook in het openbaar vervoer niet druk te maken.
goteborg tram

© Leonid Andronov / Shutterstock.com

Groene stad
Nog meer groen? Jazeker. De stad stikt van de parken en natuur. Per honderdduizend inwoners is er meer dan drieduizend hectare groen gebied te vinden. Vlakbij het treinstation vind je bijvoorbeeld een enorme botanische tuin met meer dan twintigduizend verschillende plantensoorten. Zo kan je gelijk bij aankomst het groen van Göteborg induiken, want zo’n duurzame stad bezoek je uiteraard met de trein, toch?
Goteborg tuin

© TTphoto / Shutterstock.com

Meer Göteborgs groen zien? Hier vind je de mooiste plekken om te bezoeken. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.