Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ga je op reis naar Zuidoost-Azië? Doe dit vooral níet!

21-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
854 keer bekeken
  •  
shutterstock_772844980
Staat Zuidoost-Azië op de planning? Helemaal top. Maar verdiep je vooral in de normen en waarden van de cultuur waar je doorheen gaat reizen. Je bent immers te gast in een ander land. Daarom speciaal voor jou, de reisetiquette voor Zuidoost-Azië! Deze dingen wil je vooral níet doen:
Directe kritiek leveren
Een besliste no-go in de meeste Aziatische landen is het geven van directe kritiek. Doet iemand iets fout? Negeer waar mogelijk of ga de discussie subtiel aan. Een fout staat namelijk gelijk aan gezichtsverlies en eergevoel is in Zuidoost-Azië véél belangrijker dan in de meeste westerse landen. Ook luid praten en hevig discussiëren wordt niet gewaardeerd, dus probeer die Hollandse directheid een tandje minder te krijgen.
De religie niet serieus nemen
In vele Zuidoost-Aziatische landen staat het boeddhisme als religie centraal. Let daarom op onderstaande zaken:
- Wijs in boeddhistische landen nooit met de onderkant van je schoen naar iemand. Dit wordt als een respectloos gebaar beschouwd, omdat voeten het allerlaagste lichaamsonderdeel zijn. Wijzen met je vinger wordt ook niet gewaardeerd zijn en al helemaal niet richting een Buddhabeeld.
- Raak nooit zomaar iemands hoofd aan. In het boeddhisme wordt het hoofd als heiligste onderdeel van het lichaam gezien.
- Kleed je gepast wanneer je een tempel bezoekt. Bedek de schouders en draag geen korte broeken. Trek je schoenen uit en draag niks op je hoofd. Het excuus “maar het is zo warm” telt hier helaas niet. 


Vermijd de discussie
Waag je niet aan het praten over controversiële onderwerpen in het openbaar. De Vietnamese oorlog? Het drugsbeleid? Of de koning van Thailand ? Niet doen! Zeker dat laatste… Dat kan je zelfs een celstraf opleveren.
boeddhabeeld
Je eetstokjes rechtop in je noedels steken
Ga je uit eten? Pas dan op wanneer je eetstokjes gebruikt. De stokjes rechtop in de noedels steken staat namelijk gelijk aan zeggen dat iemand ‘dood voor jou’ is. De stokjes staan namelijk symbool voor de wierookstokjes die boeddhisten aan de doden offeren.Je linkerhand gebruiken
Neem geen dingen aan met je linkerhand. De linkerhand wordt in Zuidoost-Azië vaak als onreine hand beschouwd. Daarmee maak je schoon en schud je dus geen handen. En over schoonmaken gesproken…  
donts3
Veel Aziatische toiletten zijn niet gemaakt voor toiletpapier. Gooi wc-papier dus in de bijbehorende prullenbak en voorkom een hoop ontstopgedoe. Sommige toiletten hebben helemaal geen wc-papier, maar wel een spoel om jezelf te wassen na de grote boodschap. Oh en oefen alvast de hurkhouding voordat je gaat. Iets met een hurkpot. We hebben je gewaarschuwd!

Zo. Snelcursus afgerond. Maar voordat je je backpack gaat inpakken, wil je deze praktische tips sowieso in je opnemen!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.