Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het grootste zandeiland ter wereld is meer dan één grote zandbak

23-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
Shipwreck FI
Adembenemende uitzichten? Check. Unieke natuur? Check. Uitstekend klimaat? Check. Fraser Island is een bijzonder stukje Australië aan de oostkust van het land. Het grootste zandeiland ter wereld is een geliefde bestemming voor veel avontuurlijke reizigers. Logisch, want je struikelt hier van het ene bijzondere natuurfenomeen in het andere. 
Foto : Torsten Pursche / Shutterstock.com 
Fraser Island tree

© Foto

De grote variatie aan landschappen is misschien nog wel het meest verbazingwekkend. Het eiland is niet heel groot, ongeveer 120 km lang en 22 km breed. Toch heeft Fraser Island een enorme diversiteit aan natuur. Denk aan grote zandduinen en mangrovebossen die afgewisseld worden met tropisch regenwoud.
Tropical island rainforest

© Foto: Marco Saracco / Shutterstock.com

Door de grote diversiteit is Fraser Island ook de thuisbasis voor veel diersoorten. Je vindt hier bijvoorbeeld slangen en vogels, maar ook zeedieren zoals zeekoeien en waterratten. In het juiste seizoen kan je ook walvissen spotten vanaf de uitkijkpunten. Ook woont hier een zuivere en grote dingopopulatie. Deze wilde honden zijn de reden dat je hier altijd je eten moet opbergen. 
Dingo Fraser Island

© Foto: Guillem Lopez Borras / Shutterstock.com

Het eiland heeft verschillende plekken die je zeker een bezoek wilt brengen. Lake Wabby is een bijzonder natuurfenomeen waarvoor je even in je ogen zal moeten wrijven. De zandduinen lopen hier namelijk rechtstreeks over in een zoetwatermeer. 
Lake fraser island

© Foto: pfshots / Shutterstock.com

De Champagne Pools zijn, hoewel de naam dat wel doet lijken, helaas geen zwembaden gevuld met champagne. Deze teleurstelling wordt gelukkig ruimschoots goedgemaakt met spectaculaire, natuurlijke zwembaden. 

Foto: Guillem Lopez Borras / Shutterstock.com 
Champagne pools Fraser Island
Verder zijn er nog vele andere hoogtepunten op het eiland die je niet over wilt slaan. Bezoek bijvoorbeeld het scheepswrak van de SS Maheno, dobber over de kalme Eli Creek en klauter omhoog naar Indian Head. Vanaf dit uitzichtpunt kijk je over de baai uit en kan je schildpadden en roggen in de zee zien zwemmen. 
shipwreck Fraser Island

© Foto: Troy Wegman / Shutterstock.com

Indian Head

© Foto: Troy Wegman / Shutterstock.com

Foto: Nomadic Exposure / Shutterstock.com
Eli Creek Fraser Island
Omdat Fraser Island voor zo’n 98% uit zand bestaat, is een vierwielaandrijving hard nodig en zelfs verplicht. Op het eiland is geen sprake van een wegennet. Je vindt er wel een van de rustigste snelwegen ter wereld. De kans dat je hier ooit in de file komt te staan is bijzonder klein. 
Highway Fraser Island

© Foto: SF Photos / Shutterstock.com

Het is dus ook niet gek dat Fraser Island is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het eiland staat tussen grote namen als de rode, gigantische rotsformatie Uluru en het Great Barrier Reef. Een eervolle plek, dat begrijp je. 
Fraser Island lake

© Foto: Federico Massa / Shutterstock.com

Op zoek meer indrukwekkende Australische natuur? Bekijk dan deze roadtrip dwars door de Outback.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.