3 op Reis

Hiken in een nationaal park vol met vuurvliegjes

07-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Fireflies Door WUT.ANUNAI

© WUT.ANUNAI / Shutterstock.com

Hiken door een mysterieus ogend, schemerig bos, enkel verlicht door kleine, gloeiende lichtpuntjes, die in een onverklaarbaar patroon knipperen. Het klinkt als het begin van een filmscène, maar het kan werkelijkheid worden. In ieder geval als je afreist naar de Verenigde Staten
Ronddartelende vuurvliegjes zijn een spectaculair gezicht, maar op zich niet heel zeldzaam. De synchrone vuurvliegen daarentegen komen alleen in Zuidoost-Azië en heel zelden in Noord-Amerika voor. Een van de nationale parken die deze vuurvliegjes hun thuis noemen is Congaree National Park in South Carolina. 
Wat zijn dat dan?
Mannelijke synchrone vuurvliegen zoeken een groepje op, waarmee ze vervolgens in hetzelfde patroon gaan knipperen. Zo vallen ze op voor potentiële partners. Vrouwelijke vuurvliegen scannen welk patroon hun bevalt en kopiëren dat patroon. Dan weten de mannetjes dat ze benaderbaar is. Hoe romantisch ;) 
Waar?
Het Congaree National Park is een extra cool decor voor het vuurvliegjesfestijn, omdat het park een moerasachtige omgeving heeft. Sommige bomen doemen op uit het moeras en als het water hoog staat zijn droge voeten niet gegarandeerd. Dit is nog een relatief nieuw nationaal park, waardoor het nog niet ontdekt is door de massa's. Alhoewel het tijdens het festival wel wat drukker zal zijn, kan je er overdag waarschijnlijk rustig rondlopen. 
Wanneer?
We waarschuwen je nu alvast, zodat je genoeg tijd hebt om te boeken. Het paren van de vuurvliegjes valt namelijk meestal tussen half mei en half juni en duurt ongeveer twee à drie weken. Rond deze data wordt het Fireflies Festival georganiseerd. Dan is het park meerdere dagen langer open, namelijk tot 22.00 uur, en is er een route gemaakt langs de plekken waar de beestjes zich schuilhouden. Het beste zicht op de vliegjes heb je uiteraard als het donker is, tussen ongeveer negen en tien uur 's avonds. 
Hoe bereid je je voor?
Bezoekers die je voor gingen raden je aan insectenspray op te doen. Niet tegen de vuurvliegjes natuurlijk, maar tegen de vele muggen die je in de moerasachtige omgeving waarschijnlijk tegen het lijf loopt. Trek ook dichte schoenen aan, want er liggen slangen op de loer. Het festival is druk bezocht en om ruimte te besparen mag je geen honden, kinderwagens of stoelen meenemen. Ook foto's nemen met flits is verboden. Een zaklamp mag wel, mits je deze alleen gebruikt wanneer dat echt nodig is en recht naar de grond richt.
En uiteraard ben je stil, blijf je van de vuurvliegjes af en laat je geen rommel achter. Normaal gesproken moedigen we je altijd aan om van de gebaande paden af te gaan, maar voor de insecten is het belangrijk dat je juist op het aangegeven pad blijft en niets verstoort. En voor dit magische spektakel hebben we dat zeker over, toch?
Ook een leuke activiteit in het donker: de allermooiste sterrenhemel spotten
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.