3 op Reis

Op deze drie eilanden ontvlucht je de drukte van Venetië

03-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1359 keer bekeken
  •  
Burano Daniel Kloe

© Foto: Daniel Kloe / Shutterstock.com

Aan (misschien wel 's werelds bekendste) reisbestemming Venetië hoeven we weinig woorden vuil te maken. Maar de Venetiaanse lagune klinkt je vast minder bekend in de oren. Toch liggen daar verschillende pittoreske eilandjes waar je de drukte van Venetië kan ontvluchten. En dan specifiek deze drie: het kleurrijke Burano, het vredige Isola di San Michele en het groene Torcello. 
Foto: Marco Rubino / Shutterstock.com
Burano Marco Rubino

© Foto: Marco Rubino / Shutterstock.com

Burano
We beginnen bij Burano. De felgekleurde huisjes werken als een magneet op reizigers en hun fotocamera. Dit eiland is dan ook niet onopgemerkt gebleven en er is een kleine kans dat je er in je eentje rondloopt. Desalniettemin is het hier doorgaans rustiger dan op Murano; om nog maar te zwijgen over Venetië . Bovendien bezoeken veel mensen Burano als dagtrip. Als jij er besluit te overnachten en de watertaxi's met dagjesmensen terug naar Venetië zijn gekeerd, heb je het rijk (samen met de lokale inwoners) voor jou alleen.
Burano Daniel Kloe

© Foto: Daniel Kloe / Shutterstock.com

Op een eiland waar veel vissers wonen, kan je op één ding rekenen: je gaat er lekkere zeevruchten eten. Aan visrestaurants geen gebrek op Burano. Risotto de gò,  een risotto met goby-vissen, is een specialiteit van het eiland. 
Burano TonelloPhotography

© Foto: Tonello Photography / Shutterstock.com

Verder staan de eilandbewoners bekend om hun expertise over ambachtelijke kant, waar ook een museum aan gewijd is. Let bij het kopen van de witte souvenirs wel op authenticiteit. Sommige kanten werken zijn daadwerkelijk handgemaakt, maar er zitten ook nepperds tussen, die in fabrieken geproduceerd zijn.
Burano Lerner Vadim

© Foto: Lerner Vadim / Shutterstock.com

Als de bezoekers van Burano er ook te veel voor je zijn, steek je gemakkelijk de houten brug over naar buureiland Mazzorbo. Daar kan je rustig wandelen door een wijngaard.
Isola di San Michele door Paolo Gallo

© Isola di San Michele. Foto: Paolo Gallo / Shutterstock.com

Isola di San Michele
Wat is er rustiger dan iemands laatste rustplaats? Op Isola di San Michele vind je niets anders dan een begraafplaats, waardoor het ook wel het dodeneiland wordt genoemd. Dat klinkt een beetje luguber, maar is in de praktijk een prachtig serene plek. De meeste graven blijven er tien tot twaalf jaar liggen, daarna worden ze gecremeerd of verplaatst naar het vasteland. Met een aantal uitzonderingen waaronder beroemde overledenen, zoals componist  Igor Stravinsky and poëet Ezra Pound. Bedenk wel dat dit echt een begraafplaats is en geen toeristische attractie, dus blijf rustig en maak geen foto's. Vandaar dat we alleen een foto van de eilandmuren hebben geplaatst. De rest mag je zelf uit gaan zoeken, wel zo spannend toch? 
Torcello Mike Zhu

© Torcello. Foto: Mike Zhu / Shutterstock.com

Torcello
Veel groen, een aantal kerken en kloosters en een handjevol inwoners. Dat is Torcello. Vroeger een van de drukste eilanden in de lagune, nu een onbekende plek om even bij te komen. De kerk is fantastisch mooi en aan de kade vind je gezellige terrassen, maar verder is er eigenlijk weinig te doen. En laat dat nou nét de reden zijn waarom we prima een dag op Torcello zouden kunnen vertoeven. 
Aan mooie eilanden geen gebrek. Inwoner Nicki deelt haar geheime plekjes op de Galapagoseilanden  

Meer over:

italië, venetië, eiland
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.