Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Jouw eerste verblijf in een hostel: zo wordt het een makkie

22-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
631 keer bekeken
  •  
Hostel backpacking
Een medereiziger die Wonderwall speelt op zijn gitaar, een filmavond in de gemeenschappelijke ruimt en kamergenoten die je beste reismaten worden. Voor de allereerste keer in een hostel verblijven is misschien spannend. Maar laat dit je niet tegenhouden. We slepen je erdoorheen met deze handleiding voor de eerste keer in een hostel!
Wees de ijsbreker
De eerste keer dat je met vreemden op een kamer slaapt, moet je misschien even wennen. Toch kan je met een open houding veel plezier halen uit jouw hostelovernachtingen. In een hostel leer je namelijk snel mensen kennen. Maak je niet zo makkelijk een praatje? Geen zorgen, het hoeft niet moeilijk te zijn. Een simpele introductie of open vraag kan al genoeg zijn voor het begin van een leuk gesprek. Misschien heeft je kamergenoot wel een goede tip voor een restaurant of museum of wordt het je nieuwe beste reismaat. Je kan hoe dan ook veel uit zo’n ontmoeting halen.

Foto: David Bokuchava / Shutterstock.com
Shared space hostel

© Foto: David Bokuchava / Shutterstock.com

Kies je hostel zorgvuldig uit
Een andere waardevolle tip is het zorgvuldig kiezen van je hostel. Wil je veel feesten en drinken? Ga naar een partyhostel. Meer zin in een rustig hostel om de stad goed te kunnen ontdekken? Zoek dan naar een hostel waar mensen hetzelfde zoeken. Vaak kan je online genoeg recensies vinden over de hostels, dus neem hier vooraf de tijd voor. Ook kan je in het hostel waar je op dat moment verblijft, vragen naar tips van andere reizigers. Misschien zijn zij al op je volgende bestemming geweest en sliepen ze in een fantastisch hostel. 
gitaar spelen hostel
Voor op je inpaklijst
Naast een open houding, mag je een aantal andere dingen niet vergeten als je in een hostel verblijft. Sommige items zijn namelijk essentieel voor een aangename eerste nacht in een hostel. Bovenaan dit lijstje staan oordoppen. Hoewel de meeste mensen ’s nachts stil zijn, heb je soms een ander ritme dan je kamergenoten. Als iemand vroeg op moet voor bijvoorbeeld een lange hike of vroege vlucht, wil je daar niet wakker van worden. Een ander handig item is een grote (hamam)doek. Als je het onderste bed van een stapelbed hebt veroverd, kan je deze doek ophangen om een beetje privacy te creëren. Verder: teenslippers. De meeste hostels worden goed schoongehouden, maar toch is het voor je eigen hygiëne prettig om met slippers aan te douchen. 
hiking backpackers
Vraag de experts naar tips
In hostels werken vaak reislustige mensen. Meestal zijn het locals die zich graag in internationale kringen begeven of reizigers die wat extra geld nodig hebben. Hoe dan ook, ze houden van een praatje en weten veel over het gebied. Waarom zou je daar niet het maximale uithalen? Vraag direct bij aankomst naar een kaart van de stad, leuk museum of gezellige kroeg. Vaak vertelt de receptiemedewerker ook gelijk over de activiteiten van het hostel. Met een beetje geluk heb jij direct je avondprogramma gevuld.
pizza night
De eerste keer in een hostel blijft spannend, maar er is maar één manier om erachter te komen of jij het hostelleven leuk vindt. Gewoon gaan. Je komt er vanzelf achter of een hostel bij je past of niet. Daarnaast heeft iedereen andere verwachtingen van hun verblijf. Geen zorgen dus als een kamergenoot geen zin heeft in een gesprek, de volgende heeft dat ongetwijfeld wel. Probeer een aantal verschillende hostels en soorten kamers uit. Dan merk je snel genoeg wat bij jou past.
Overtuigd? Begin dan maar alvast met het inpakken van deze essentiële items… 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.