Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Een waanzinnige route door IJsland: van Reykjavik naar Stykkishólmur

21-04-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
IJsland auto
IJsland: het land van epische vulkanen, waanzinnige gletsjers en geweldige watervallen. En dat op maar 3 uur vliegen van Nederland! Genoeg reden voor een trip door dit fantastische land. Waar je vooral heen moet? Check ’t hier!
Route : Reykjavik – Thingvellir National Park – Geysir + Gullfoss – Seljalandsfoss Waterfall – Skógafoss – Skaftafell National Park – Jökulsárlón Iceberg Lagoon – Egilsstaðir – Húsavík – Akureyri – Stykkishólmur – Reykjavik 
Reisduur : 5 à 6 weken 
Wat er per bestemming te beleven valt? Je leest 't hieronder!
Reykjavik
De hoofdstad mag dan niet de topattractie zijn, maar de stad is de perfecte uitvalsbasis voor een trip naar The Blue Lagoon: het geothermische bad dat een heilzame werking zou hebben. Het water uit deze bron is 't hele jaar door zo'n 39 °C! De melkachtige witblauwe kleur wordt veroorzaakt door de mineralen in het water. Een plons in The Blue Lagoon geeft je een instant oppepper! En Evi kan 't weten...

Thingvellir National Park
Deze UNESCO World Heritage Site vertegenwoordigt sowieso het typische IJslandse landschap. Hier vind je een gigantische geologische spleet in de aarde, de breuklijn tussen twee tektonische platen die jaarlijks enkele millimeters uit elkaar bewegen. Ook kun je in het park 't grootste meer van IJsland bewonderen: het Thingvallavtn meer. Het park is een prima plek om je tentje in uit te gooien. Ook is 't park goed per fiets te verkennen!

Geysir + Gullfoss
Alle geisers van de wereld zijn vernoemd naar de IJslandse Geysir, maar helaas is 'ie niet meer actief. Voor een wél 'werkende' geiser bezoek je de Strokkur, die op steenworp afstand ligt. Rijd je 10 minuten verder, dan arriveer je bij de Gullfoss Waterfall. Deze waterval wordt beschouwd als de bekendste van 't land!

Seljalandsfoss Waterfall
De Seljalandsfoss waterval volgt de Gullfoss op als 't gaat om waanzinnige IJslandse watervallen. Het unieke aan deze waterval? Je kunt erachter lopen! Maarrr wees wel voorzichtig, want de weg kan (vooral tijdens de wintermaanden) heel glad zijn.   Je bent dus gewaarschuwd!
xlthumb_evi_bluelagoon
xlthumb_geysir
xlthumb_skogafoss
Skógafoss
Pak nog één allerlaatste waterval mee: de Skógafoss waterval. Deze gigant tikt een hoogte van zo'n 62 meter aan. Waarom 'ie de moeite waard is? De Skógafoss is vaak omringd door mist, waardoor de waterval een dramatische look krijgt. Geloof ons: deze wil je met eigen ogen zien.
Skaftafell National Park
In het Skaftafell National Park kún je de Svartifoss waterval bezoeken. Maar mochten de watervallen je nu uit de neus komen, ga dan voor een hiketocht, waarbij je gigantische berglandschappen, oneindige uitzichten en waanzinnige gletsjers spot. Offf duik de Skaftafell Ice Caves in. 
Jökulsárlón Iceberg Lagoon
Deze lagune met immense brokken ijs is sowieso een parel van IJsland! Oh en: hou je ogen en oren hier vooral wijd open, want voor je 't weet sta je oog in oog met een zeehond. (Pssst: bij de Jökulsárlón Iceberg Lagoon is de film Interstellar opgenomen!)


xlthumb_jökulsárlón
Egilsstaðir 
Verwacht in deze stad geen epische landschappen, maar neem hier wel de tijd om bij te komen van al dat prachtige natuurgeweld. Mócht je toch nog een extra dosis energie bezitten? Maak dan een fietstocht naar de bossen van  Hallormsstaður. Of wandel naar het derde grootste meer van IJsland: de Lagarfilót.
Húsavík
Dit vissersdorpje heeft als bijnaam de 'whale-watching capital'. Maar behalve deze reuzen, zwemmen hier ook dolfijnen!

Akureyri
Verwacht hier een lading hippe cafés, goede restaurants, kunstgalerijen en toffe uitgaansplekken. Akureyri is de perfecte uitvalsbasis voor een trip naar  Eyjafjörður, de langste fjord van IJsland.

Stykkishólmur
Sluit je trip af in de pittoreske stad Stykkishólmur, waar je relatief goede hotels en restaurants zal tegenkomen. Ook is dit dé stad voor museumliefhebbers.
xlthumb_whalewatching
Samengevat ziet een rondje IJsland er zó uit:
 • Reykjavik
  Van Reykjavik naar Thingvellir National Park: ongeveer 45 km, 40 minuten
 • Thingvellir National Park
  Van Thingvellir National Park naar Geysir en Gullfoss: ongeveer 60 km, 1 uur 
 • Geysir + Gullfoss
  Van Geysir en Gullfoss naar Seljalandsfoss Waterfall: ongeveer 111 km, 1 uur en 30 minuten
 • Seljalandsfoss Waterfall
  Van Seljalandsfoss Waterfall naar Skógafoss: ongeveer 30 km, 25 minuten
 • Skógafoss
  Van Skógafoss naar Skaftafell National Park: ongeveer 170 km, 2 uur
 • Skaftafell National Park
  Van Skaftafell National Park naar Jökulsárlón Glacier Lagoon: ongeveer 55 km, 45 minuten
 • Jökulsárlón Iceberg Lagoon
  Van Jökulsárlón Glacier Lagoon naar Egilsstaðir: ongeveer 250 km, 3 uur en 45 minuten
 • Egilsstaðir 
  Van Egilsstaðir naar Húsavik: ongeveer 100 km, 2 uur
  Tip: je kunt ook omreizen via The Arctic Henge, de Stonehenge plek van IJsland. Dit is dé spot om ultiem te genieten van het Noorderlicht.
 • Húsavík
  Van Húsavík naar Akureyri: ongeveer 90 km, 1 uur en 15 minuten 
 • Akureyri
  Van Akureyri naar Stykkishólmur: ongeveer 340 km, 4 uur en 30 minuten
 • Stykkishólmur
  Van Stykkishólmur naar Reykjavik: ongeveer 160 km, 2 uur
 • Reykjavik

Roadtrip kriebels gekregen? Check ook deze veelzijdige route door Finland!
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.