Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Duitsland versoepelt grenscontroles vanaf komende zaterdag

14-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
369 keer bekeken
  •  
Rijksdaggebouw Berlijn

© Neirfy / Shutterstock.com

Vanaf zaterdag 16 mei gaat Duitsland stapsgewijs de grenscontroles versoepelen. Het kabinet wenst dat de controles op 15 juni volledig zijn opgeheven.
Al sinds 16 maart weert het land reizigers uit de meeste buurlanden, met uitzondering van Nederland en België. Na overleg met buurlanden in de afgelopen dagen heeft de Duitse minister Seehofer van Binnenlandse Zaken besloten ook de controles bij grens met Luxemburg deze zaterdag af te schaffen. De grenzen met Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk worden gesurveilleerd tot 15 juni.
Terug naar normaal
Terug naar de normale situatie houdt in dat de controles in het geheel worden gestaakt en dat ook de kleinere grensovergangen weer opengaan. Wel kunnen reizigers nog gecheckt worden in de grensgebieden. Duitsland hoopt zo te voorkomen dat er snel toeristen arriveren of dat Duitsers meteen in het buitenland op vakantie gaan. De basisregel blijft de komende weken van kracht: het oversteken van de grens is alleen toegestaan als hier een dringende reden voor is.
Vrij reisverkeer
Seehofer hoopt dat vrij verkeer van reizigers binnen de Europese Unie op 15 juni weer mogelijk is. Hij dringt erop aan dat lidstaten de verplichting tot twee weken quarantaine voor reizigers afschaffen. Indien het virus opnieuw opleeft, kunnen controles altijd weer worden ingevoerd.
Bron: ANP
Andere lidstaten openden al eerder hun grenzen voor buurlanden. Zo vormen de Baltische landen de eerste reisbubbel binnen de EU
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.