Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het landschap dat je in Denemarken als laatste zou verwachten

10-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2153 keer bekeken
  •  
rabjerg mile denemarken 2

© Aiden Hillock / Shutterstock.com

Surrealistisch. Dat is toch wel de beste manier om dit landschap te omschrijven. Want zeg nou zelf: wie verwacht er aan de kust van Denemarken zo’n enorme zandvlakte tegen te komen?
Niemandsland
In Denemarken heb je vrijwel altijd de zee aan je zijde. De kustlijn is namelijk nooit meer dan vijftig kilometer van je verwijderd, tenzij je het land verlaat. En met ongeveer zevenduizend kilometer aan kust kost het weinig moeite om jezelf te trakteren op een verlaten strand.
rabjerg mile denemarken 8

© Nan_Dan / Shutterstock.com

Deense woestijn
Maar als je het echt bont wil maken, zoek je het woestijnachtige stukje kust van het land op. Daarvoor reis je naar de omgeving van Skagen in het noorden van Denemarken, naar Noord-Jutland om precies te zijn. Hier aanschouw je een landschap dat je op geen enkele manier aan Scandinavië doet denken.
rabjerg mile denemarken 9

© Ioana Catalina E / Shutterstock.com

rabjerg mile denemarken 7

© rphstock / Shutterstock.com

Wandelende duin
Je komt hier namelijk een van Europa’s grootste wandelende zandduinen tegen, genaamd Råbjerg Mile. Een wandelende variant inderdaad. Want de zandhoop schuift door windvlagen jaarlijks zo’n vijftien meter op naar het oosten. De Deense woestijn was zelfs onderweg om een vuurtoren op te slokken, maar om te voorkomen dat de toren om zou kieperen is deze verplaatst.
rabjerg mile denemarken 4

© TTphoto / Shutterstock.com

rabjerg mile denemarken 3

© Sandra Schwarzwald / Shutterstock.com

Beschermd
Mochten de foto's niet voor zich spreken: het landschap van Råbjerg Mile is zeldzaam. De plek behoort tot de laatste wandelende zandduinen en valt daardoor (gelukkig) onder de natuurbeschermingsregelgeving. De zandhoop is een Natura 2000-gebied.
Niet te stoppen
Er zijn meerdere pogingen gedaan om de zandhoop te bebossen, maar het mocht niet baten. Råbjerg Mile blijft z'n gang gaan. De voorspelling is dat de zandvlakte over twee eeuwen zelfs de hoofdweg richting Skagen zal overwoekeren. Nee, de wandelende duin gaat voor niets en niemand stoppen. Dat was voor de oorspronkelijke inwoners van het gebied allang duidelijk. Jaren geleden zagen zij geen andere uitweg dan de biezen pakken.
rabjerg mile denemarken 5

© rphstock / Shutterstock.com

Pittige klim
'Råbjerg' vertaalt vanuit het Deens naar 'rauwe berg'. En 'mile' staat voor 'hoog'. Hoog is het zeker, want de stuifduin ligt bijna veertig meter boven zeeniveau. Wie een jaloersmakende selfie op het tipje van de Råbjerg Mile-berg wil maken, moet rekening houden met een flinke klim. De zandhoop laat zich namelijk niet makkelijk bewandelen. Je kuitspieren zullen in ieder geval werk moeten verzetten. Begin dus maar alvast met trainen.
rabjerg mile denemarken 6

© rphstock / Shutterstock.com

rabjerg mile denemarken

© Ioana Catalina E / Shutterstock.com

Tip: combineer Råbjerg Mile met een roadtrip door Denemarken. Wat dacht je van deze route?
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.