Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit Turkse natuurfenomeen moét je zien!

19-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
438 keer bekeken
  •  
FOTO4
Een opeenstapeling van thermale baden, helderblauw water en een uitzicht over de vallei van de Curuksu rivier. Zo vat je de stad Pamukkale samen. Waar dit natuurspektakel zich bevindt? Aan de zuidkust van Turkije, in de provincie Denizli. 
FOTO4
Van een afstand lijkt de stad Pamukkale de ideale plek voor een skioord. Wanneer je de blikvanger van dichtbij bewonderd, tref je een netwerk van rotsformaties en terrassen aan. Hoe dit natuurspektakel is ontstaan? Dat lichten we toe in een spoedcursus aardrijkskunde.
FOTO3
Onderstaande terrassen zijn gevormd door een vulkanisch verschijnsel. Een dikke laag kalksteen is ontstaan na breuken in de aardkorst.  De kalk in het water van de terrassen heeft zich opgehoopt door het hete thermaalwater uit de bronnen. Uit die bronnen stroomt dagelijks 250 liter koolzuur- en calciumhoudend water van zo’n 35℃.
FOTO2
Een bezoek aan de baden staat gelijk aan een driedubbele dosis vitaminen. Het water schijnt namelijk een flinke oppepper te zijn voor je bloedsomloop.
FOTO8
FOTO5
Een duik nemen in deze baden is aantrekkelijk om te doen. Begrijpen we. Maar helaas moeten we je teleurstellen, want het massatoerisme heeft veel sporen nagelaten. Gevolg: het kalksteen is vervuild, waardoor bezoekers hier niet meer kunnen baden. Oh en: het natuurfenomeen van dichtbij bewonderen mag. Maar wel op blote voeten! Ben je echt toe aan een flinke lading ontspanning? Dan hebben we een goedmakertje voor je! Vlakbij Pamukkale ligt Cleopatra's Pool: een kunstmatig zwembad met hetzelfde bronwater. 
FOTO1
FOTO6
Thumb_werkbestand2
Wil je de hordes reizigers vermijden? Bezoek de waterbronnen dan vroeg in de ochtend óf laat in de avond. Nog een pluspunt: je treft dan het mooiste zicht aan!  
Thumb_werkbestand
FOTO7
Dubbel zo hard wegdromen? Check dan dit roze meer in Australië!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.