Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit is misschien wel de engste hike ter wereld

17-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
328 keer bekeken
  •  
shutterstock_256377085
In het Qinling-gebergte in China vind je engste hike ter wereld: de Huashan plank walk. Balancerend op slechts een paar houten planken loop je langs een honderden meters hoog ravijn, terwijl je alleen maar vast zit met een tuigje om je bovenlichaam. De wandeling brengt je naar de top van de gelijknamige berg en geeft een ware adrenalinekick.
Foto: Maciej Bledowski / Shutterstock.com
mensen op huashan
Er gaan veel verhalen rond dat de wandeling over de smalle houten planken ieder jaar meerdere doden opeist. Precieze aantallen zijn onbekend en dit lijkt enigszins uitvergroot om de trail nog populairder te maken, maar er zijn wel degelijk maatregelen genomen om de veiligheid op het pad te verbeteren. Er zijn rotte planken vervangen en kabels langs de berg geplaatst waar je aan gezekerd wordt. Deze maatregelen maken de wandeling niet minder angstaanjagend. Bij een slippertje is het namelijk maar de vraag of het kleine harnas om je bovenlichaam genoeg houvast zal bieden. 
Foto:   MariMarkina / Shutterstock.com
harnasmeisje huashan
Drukte
De berg staat in China bekend als één van de vijf heilige bergen en is daarom een trekpleister voor vele pelgrims en reizigers. De route is zelden rustig, zeker ’s zomers moet je jezelf langs vele tegenliggers omhoog wurmen. Met zijn tienen op tien meter plank is hierbij eerder regelmaat dan uitzondering. Hierin schuilt ook één van de grootste gevaren van de berg. Door de drukte is een misstap snel gemaakt en door een kleine misstap kan je zo van de planken vallen. Dan is het maar hopen dat het harnas je gewicht aankan. Het is daarom af te raden de berg midden in het hoogseizoen te beklimmen. 
  Foto:   Andrey Pozharskiy / Shutterstock.com
mensen huashan
Kop thee
Dat de berg in China heilig is, merk je over de hele wandeling. Onderweg kom je verschillende tempels tegen en langs de gehele route hebben pelgrims en monniken rode linten achtergelaten. Eenmaal boven kom je aan bij een Taoïstische tempel die is omgebouwd tot Chinees theehuis. Hier kun je bijkomen van de gevaarlijke tocht terwijl je geniet van een kop thee en het uitzicht over de Qinling-bergen.  
Foto:  James Jiao / Shutterstock.com
theehuis huishan
Toch te eng?
Mocht de plank walk net even te veel van je vragen, dan is het nog steeds de moeite waard op het Huashan-gebied te bezoeken. Vanuit het dal gaan er verschillende kabelbanen naar de bergtoppen. Zo kan je op een gemakkelijke manier de tempels op de berg bezoeken en van het uitzicht genieten. De mensen die zich op de planken in het zweet werken van een afstandje bekijken, is misschien al avontuur genoeg. 
rodelintenhuashan

© Foto: Kiwisoul / Shutterstock.com

Blijf je liever iets dichter bij de grond? Dan mag je deze hike door de Canadese Johnston Canyon niet missen! 

Meer over:

hiken, bergen, china
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.