3 op Reis

Doe het zoals de Denen: een Scandinavische vakantie in eigen land

06-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1135 keer bekeken
  •  
AR Pictures

© AR Pictures / Shutterstock.com

Waar wij Nederlanders afgelopen jaar ons eigen land heruitgevonden leken te hebben, weten de Denen al decennialang dat je niet ver hoeft te reizen om vakantie te vieren. Wat is het geheim? We leggen het je uit aan de hand van een aantal kernelementen. 
Weer en wind
Allereerst: vakantievieren kan altijd en in elk seizoen. Want leven met de seizoenen? Daar zijn ze in Denemarken, net als in de rest van Scandinavië, aardig in doorgewinterd. Hoe kan je ook anders, wanneer de dagen ’s winters niet langer duren dan een paar uur en ’s zomers de zon pas rond middernacht ondergaat. Dit geldt ook voor de Denen, die ongeacht het seizoen behoorlijk bekwaam zijn in het genereren van het vakantiegevoel. En dat doen ze nog in eigen land ook. Veel Denen claimen zelfs dat een reis naar het buitenland niet opleeft tegen een thuisvakantie. Voor het verbreden van je horizon en verkennen van nieuwe culturen ga je de grens over, zeker. Maar écht ontspannen? Dat doe je in een vakantiehuis in eigen land. En dan maakt het niet uit of 't vriest of de zon schijnt. 
Kust Denemarken

© by-studio / Shutterstock.com

Thuis weg van huis
Voor de Denen wakkert er weinig het vakantiegevoel meer aan dan een uitstapje naar een vakantiehuis. In de volksmond ook wel sommerhus, oftewel zomerhuis genoemd. Sommerhuse zijn een belangrijk onderdeel van de Deense levensstijl. Het is je thuis weg van huis. Maar vooral de plek waar je ontsnapt aan de dagelijkse sleur, tot rust komt, terugschakelt, quality time met je familie en vrienden doorbrengt, van de simpele dingen in het leven geniet en, misschien wel het meest belangrijk, tijdens dit alles een bepaalde staat van gezelligheid nastreeft. We introduceren: hygge
Denemarken vakantiehuis

© Carsten Medom Madsen / Shutterstock.com

Hygge
Iedereen die zich in het buitenland door andere reizigers heeft omgeven, heeft waarschijnlijk weleens proberen uit te leggen wat het woord ‘gezellig’ nou precies betekent. Dat blijkt vaak knap lastig. Het woord laat zich immers niet makkelijk vertalen. Maar zelfs de definitie van gezellig schiet het Deense hygge juist weer tekort. Hygge gaat veel verder. Er zijn talloze boeken over geschreven, die het fenomeen op allerlei verschillende manieren proberen te omschrijven. Een paar simpele voorbeelden: “Hygge is in je pyjama naar The Lord of the Rings kijken op kerstavond. Hygge is voor het raam met een kop van je lievelingsthee staren naar het weer buiten.”, aldus Meik Wiking, directeur van het Happiness Research Instituut in Kopenhagen. Eigenlijk is hygge een staat van gezelligheid waarbij je de eenvoud van een leven omarmt. En iets dat op een Deense vakantie, weliswaar in eigen land, versterkt wordt nagestreefd.
Hygge

© Alexander Raths / Shutterstock.com

Ervaren?
Dat kan. Uiteraard kan je de Deense thuisvakantie nabootsen in eigen land, je hebt er immers niet veel meer voor nodig dan de juiste instelling. Maar je kan het zodra omstandigheden dit toelaten ook uittesten in een van de vele klassieke zomerhuizen die in Denemarken te huur zijn. Deze zijn er in alle soorten en maten. Van schattige – ietwat kneuterige – chaletjes in het bos of tussen perken van wildbloemen tot moderne varianten met glazen muren verstopt in zandduinen aan de kust. Of je nou kiest voor eenvoud of luxe, uiteindelijk draait het niet om de setting maar om wat je er doet: streven naar een staat van pure hygge.
Over Denemarken gesproken, dit surrealistische landschap had je daar waarschijnlijk als laatste verwacht...
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.