Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De ijzige kunst van het Zweedse ijshotel

29-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
icehotel3
Cooler dan dit ijshotel gaat ‘t niet worden. De ijzige wanden, verbijsterend mooie sculpturen en once-in-a-lifetime bedden van het Icehotel in Zweden zijn wereldberoemd. En dat is makkelijk te begrijpen.

Kilo's ijs
4000 ton ijs en sneeuw. Dat is nodig om het Zweedse ijshotel jaarlijks op te zetten. Elk jaar opnieuw voegt een internationaal team van architecten, kunstenaars, designers en bouwers zich samen. Het team stampt jaarlijks tientallen kamers uit de grond, compleet met lobby, receptie, bar en zelfs kerk! Het hotel wordt opgebouwd in de kleine stad Jukkasjärvi dat zo’n 200 kilometer ten noorden van de Arctische cirkel ligt. Inmiddels trekt ‘t – uiteraard - reizigers vanuit de hele wereld. Het team gebruikt bevroren water uit de Torne rivier, water dat relatief helder is. Elk jaar in december openen de ijzige deuren van het hotel. En uiteraard komt de zon in de lente om de hoek kijken, waardoor het hele hotel weer in elkaar smelt. Jammer? Ja. Maar ook nee. Want elk jaar verrast ’t ijshotel zijn bezoekers met een splinternieuwe expositie.         
De geboorte                                
Hoe het idee van dit ijshotel is ontstaan? Dat zaadje werd geplant in 1989, toen ondernemer Yngve Bergqvist het idee kreeg om in het dorp een workshop sneeuwsculpturen te organiseren. De groep bouwde toen een sneeuwhuis, dat diende als cursusgebouw. En de slaapplekken? Die waren er niet. De oplossing? De kunstenaars kregen slaapzakken, waarmee ze in het cursusgebouw bivakkeerden.   En zo werd het Icehotel geboren.
icehotel5
icehotel4


Icehotel 365
Ben je een diehard koukleum? Dan is het Icehotel 365 een mildere variant, een permanent ijshotel waar je als reiziger ook in de zomermaanden kunt overnachten. Door een koelinstallatie die op zonne-energie werkt, blijft de temperatuur namelijk standaard op -5° Celsius hangen.

icehotel1
icehotel2

Meer over:

zweden, slapen, ijs, hotel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.