Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Reizen en het coronavirus: dit hoor je vooraf te weten

01-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Coronavirus header

© Viacheslav Lopatin / Shutterstock.com

Het coronavirus heeft grote invloed op het dagelijks leven en daarmee op jouw reisplannen.
Check voor een reis altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het actuele reisadvies aan de hand van kleurcodes wordt aangegeven. Code oranje geldt voor landen waar het advies geldt om deze alleen te bezoeken wanneer dat noodzakelijk is. Code rode geldt voor landen waar het advies geldt om er in geen enkel geval heen te reizen.
Coronamaatregelen
Houd je bij een reis naar het buitenland, afgezien van het reisadvies, ook altijd aan de coronamaatregelen die in dit land gelden. Het is hierbij van belang dat je zowel de Nederlandse voorschriften als de voorschriften in het land van bestemming in acht neemt. Lees je daarom voldoende in en pas je reisgedrag hierop aan.
coronavirus3

© Somphop Krittayaworagul / Shutterstock.com

Reis je per vliegtuig?
Vanaf heden zijn vliegtuigpassagiers verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen tijdens de vlucht en op plekken waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid van reizigers om voldoende afstand te houden op de plekken waar dat wel kan, om niet te reizen met klachten en om zich aan alle gezondheids- en hygiënemaatregelen te houden.
Negatief reisadvies
Geldt voor jouw bestemming nog altijd code oranje of code rood en dus een negatief reisadvies? Of verandert het reisadvies van geel naar oranje of rood terwijl jij in dit land bevindt? In dit geval verlenen veel reisverzekeringen geen dekking. Ook heeft het kabinet aangegeven geen repatriëringsvluchten in te zetten om gestrande reizigers in een land met een negatief reisadvies terug te halen. Bovendien dienen Nederlandse reizigers die terugkeren uit een land met een negatief reisadvies bij thuiskomst twee weken in zelfquarantaine te gaan. Houd hier rekening mee indien je noodgewongen toch moet reizen.
Inreisverbod en verplichte zelfquarantaine
Wereldwijd geldt voor veel landen nog altijd een inreisverbod. Dit betekent dat een flink aantal landen hun grenzen hebben gesloten voor Nederlandse reizigers. Sommige landen verplichten Nederlandse reizigers bovendien om bij aankomst minimaal 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Ook wanneer je geen coronaklachten vertoont. Check de International Air Transport Association voor meer informatie.
Kom je op reis in de problemen? Of heb je hulp nodig? Tegenwoordig kan je voor reisgerelateerde vragen appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.