Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Reisadvies Buitenlandse Zaken wegens coronavirus: reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

17 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Coronavirus header

© Viacheslav Lopatin / Shutterstock.com

Het coronavirus heeft grote invloed op het dagelijks leven. Inmiddels zijn scholen en horeca dicht en zijn evenementen afgelast. Heel Nederland wordt bovendien opgeroepen om thuis te werken en sociaal contact zoveel mogelijk te mijden. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor jouw reisplannen. Om de verdere verspreiding van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan wordt het afgeraden om te reizen binnen Nederland. Daarnaast heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het volgende advies afgegeven: reis alleen naar het buitenland indien dit strikt noodzakelijk is. 
Noodgedwongen toch reizen?
Check voor een reis altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar het reisadvies aan de hand van kleurcodes wordt aangegeven. Code oranje geldt voor landen waar het advies geldt om deze alleen te bezoeken wanneer dat noodzakelijk is. Code rode geldt voor landen waar het advies geldt om er in geen enkel geval heen te reizen. De reisadviezen voor een groot aantal landen zijn aangescherpt, waaronder Italië. 
Italië: code rood en oranje
De Italiaanse regering heeft het reisadvies aangescherpt en de noodtoestand afgekondigd voor enkele gebieden in het noorden. Alle reizen naar het land worden momenteel afgeraden. 
Inreisverbod en verplichte zelfquarantaine
Wereldwijd voeren steeds meer landen een inreisverbod in. Dit betekent dat een flink aantal landen hun grenzen sluiten voor Nederlandse reizigers. Nog meer landen verplichten Nederlandse reizigers bovendien om bij aankomst minimaal 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Ook wanneer je geen coronaklachten vertoont. Check de International Air Transport Association voor meer informatie.
Verenigde Staten: reisbeperking
Ook voor de Verenigde Staten geldt een inreisbeperking voor Nederlandse reizigers, die in de afgelopen twee weken in Nederland zijn geweest. Dit verbod geldt ruim een maand lang. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om die reden het reisadvies voor de Verenigde Staten verandert naar code oranje.
coronavirus3

© Somphop Krittayaworagul / Shutterstock.com

Annuleren
Heb je een reis geboekt staan en wil je deze annuleren? Dat is alleen mogelijk wanneer voor deze bestemming code rood geldt. Maar let op: dat geldt niet bij alle reisbureaus en touroperators.
Kom je op reis in de problemen? Of heb je hulp nodig? Tegenwoordig kan je voor reisgerelateerde vragen appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.