Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze pittoreske stad in Colombia staat stil in de tijd

01-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1094 keer bekeken
  •  
Mompox Door Jess Kraft
Colombia is de afgelopen jaren een populaire backpackbestemming geworden. Logisch ook: de drugsproblematiek en de bijbehorende moordhoofdstad Medellín, die de toeristen jarenlang wegjoeg, is afgenomen. Bovendien is het land prachtig, tropisch, zonnig, vol geschiedenis, vol cultuur én goedkoop. Nee, de enige backpacker in Colombia zal je niet meer zijn. Maar in het afgelegen Santa Cruz de Mompox maak je de beste kans op solitarisme. 
Foto: Inspired by Maps / Shutterstock.com
Mompox Door Inspired By Maps

© Foto: Inspired by Maps / Shutterstock.com

Mompox barst van de historie
Omdat het kleine dorpje Mompox niet heel gemakkelijk te bereiken is, kiezen de meeste reizigers een ander pad. Zonde. Het historische centrum staat namelijk al sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en we weten inmiddels dat daar vaak een goede reden voor is. De stad werd in 1540 gesticht en de meeste gebouwen zijn nog steeds in oorspronkelijke staat. Mompox was een belangrijke speler in de Spaanse koloniale tijd en dat is terug te zien in de vele kleurrijke kerken. 
Mompox door oscar garces : Shutterstock.com2

© Foto: Oscar Garces / Shutterstock.com

Mompox Door Jess Kraft

© Foto: Jess Kraft / Shutterstock.com

Honderd jaar eenzaamheid
Mompox wordt ook wel Klein Cartagena genoemd. De Spaanse architectuur heeft namelijk enige overeenkomsten. Maar waar de Colombiaanse miljoenenstad gemoderniseerd en gegroeid is, is Mompox precies de oase van rust gebleven wat het altijd was. De straten van Mompox hebben een poëtische allure. Niet voor niets is de plek nauw verbonden met de boeken van de beroemde Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel Gracía Márquez. In 'De generaal in zijn labyrint' laat zijn personage Mompox vallen in een gesprek en het fictieve dorpje Macondo in 'Honderd jaar eenzaamheid' lijkt eveneens geïnspireerd op het eeuwenoude plaatsje. 
Mompox Door Inspired By Maps2

© Foto: Inspired by Maps / Shutterstock.com

Wat te doen in Mompox
In Mompox is niet zoveel te doen. Dat is juist het hele punt. In dit dorpje schakel je je versnelling naar z'n één en wandel je voor het eerst sinds je backpackreis even zonder doel door de straten. Je bekijkt de UNESCO-waardige architectuur en observeert de dorpelingen. De topattracties zijn een verlaten, spookachtig huis (Casa del Diablo), een wandeling over het mysterieuze kerkhof of langs de Brazo De Mompos-rivier. Wat weer een aftakking is van Colombia's langste rivier de Magdalena.
Mompox Door Dronoptera

© Foto: Dronoptera / Shutterstock.com

Die laatste locatie is natuurlijk ook uitermate geschikt voor een boottocht. Die volgens TripAdvisor-recensent GierieGonzalez het beste is tijdens zonsondergang en daar kunnen wij ons alles bij voorstellen. Als je door het Pijiño-moeras vaart, spot je daarbij ook nog eens bijzondere flora en fauna. Bijvoorbeeld leguanen en exotische vogels. 
Mompox Door Inspired By Maps3

© Foto: Inspired by Maps / Shutterstock.com

De kaas die je nog nooit geproefd hebt
Verder staat het dorpje bekend om zijn ijzersmeden, zilveren sieraden en kaas. Zelfs al ben je geen kaasliefhebber, queso de capa  moet je toch echt even proberen. Het is een zout kaasje met een deegachtige structuur. Er zijn twintig families die de kaas produceren en generatie op generatie hun bijzondere recept doorgeven. Dus de kaas wordt alleen in Mompox geproduceerd; buiten de figuurlijke stadsmuren is het héél moeilijk te krijgen. En jij wil toch ook kunnen zeggen dat je dat exclusieve gele goud gegeten hebt? 
Niet vergeten in te pakken
Even een aantal realistische tips voor dit 'te mooi om waar te zijn'-sprookjesdorp. Zonnebrand en muggenspray inpakken is wel op z'n plaats. Het drassige landschap rondom Mompox trekt muggen aan en het klimaat is in Mompox zelfs voor Colombiaanse begrippen erg heet. 
Mompox door oscar garces : Shutterstock.com

© Foto: Oscar Garces / Shutterstock.com

Wanneer naar Mompox
Als je de rust op zoekt, kan je het hele jaar door naar Mompox. Als je liever íets meer reuring wilt, ga dan tijdens het Jazz-festival in september. Boek je ho(s)tel op tijd van tevoren. Een andere bijzondere aankomsttijd is in de week voor Pasen tijdens de semana santa.  Het hele dorp gaat dan religieus uitgedost de straat op om het lijden van Jezus en Maria uit te beelden. Op Miércoles Santo  (Schortelwoensdag) start Serenata a los difuntos  (serenade voor de doden). Dan gaan alle inwoners 's avonds naar de begraafplaats om hun overleden dierbaren te eren. Ze versieren de graven met bloemen, zingen liedjes en spelen muziek. 
Mompox door Dominic Dudley : Shutterstock.com

© Foto: Dominic Dudley / Shutterstock.com

Foto: Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com
Mompox door Luis Echeverri Urrea : Shutterstock.com
Vervoer naar Mompox
Samengevat: het gaat je misschien een busreis, een taxi, een bootrit en een collectivo -rit (een soort autobus) kosten. Mompox (en omgeving) is door die afgelegenheid wel een echte off the grid-bestemming. Bovendien wordt er gewerkt aan bruggen, die een rechtstreekse busverbinding vanaf grote steden mogelijk zullen gaan maken. Dat scheelt veel reistijd, maar het nadeel is wel dat de toeristen snel zullen volgen. Het is nu of nooit dus!
Oh ja en over bijzondere kaas gesproken; de Colombianen lusten er wel pap van. Ze dopen het zelfs in dit drankje. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.