Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ontdek Sarajevo: een van Europa's meest intrigerende steden

12-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1792 keer bekeken
  •  
thumb_sarajevo_goed
Sarajevo. Men noemt het een van de meest tragische Europese steden. Een stad waar het oosten het westen ontmoet. Maar vooral: een stad met een dik geschiedenispakket.

Ja, de hoofdstad van  Bosnië en Herzegovina  kent een turbulent verleden. De Bosnische Oorlog heeft in alle hoeken en gaten van de stad sporen achtergelaten. Maar in de afgelopen twintig jaar krabbelde de stad door eigen kracht op en daarom verdient ‘t een spotlight. Met haar omliggende bergen en prachtige binnenstad is Sarajevo zeker een citytrip waard! Om je te overtuigen, lichten we de tofste plekken uit.

shutterstock_1044222334
Vergane glorie in de bossen 
Mount Trebević vormt een oase van rust nabij Sarajevo. Deze berg (van 1627 meter) is de thuisbasis voor honderden verschillende soorten bomen en planten en biedt een perfect uitzichtpunt op de stad. Als het gaat om biodiversiteit, scoort dit gebergte zeer hoog. Maar vele reizigers bezoeken Mount Trebević niet alleen voor een portie frisse lucht. Want tussen de bomen van dit gebergte vind je ook een verlaten bobsleebaan. Een bobsleebaan, dat lees je goed. Tijdens de winter van 1984 vonden de Olympische Winterspelen namelijk in Sarajevo plaats. En net als vele andere bergen rondom de stad, werd Mount Trevebić gebruikt voor Olympische evenementen.
redactioneel_Patrik Dietrich

© Patrick Dietrich / Shutterstock.com

Het beeld van een verlaten bobsleebaan midden in de bossen van Mount Trevebić zal ongetwijfeld een lading Insta-likes opleveren. Maar houd de achterliggende geschiedenis ook in gedachten. De verlaten bobsleebaan geeft de twee kanten van Sarajevo’s geschiedenis namelijk perfect aan. De stad kende in de jaren ’80 een bloei, gevolgd door de Olympische Winterspelen. Maar zo’n tien jaar later drukte de Bosnische Burgeroorlog deze groei neer. Tijdens deze oorlog werd de baan in gebruik genomen als schutpositie. En de sporen daarvan zijn nog steeds te zien:

Ottomaanse parel
Struin je door het oude centrum van Sarajevo, dan kan de Gazi Husrev-beg Moskee je niet ontgaan. Haar minaretten steken namelijk opvallend mooi boven de omliggende gebouwen uit. De eerste stenen van de moskee werden in de 16 e  eeuw gelegd en vormen samen een mooi staaltje Ottomaans architecturaal werk. De moskee mag zichzelf de grootste van Bosnië en Herzegovina noemen en is de allereerste die elektriciteit ontving. En óók bij deze highlight zijn de sporen van de oorlog nog terug te zien. Zo was de moskee meerdere malen het slachtoffer van luchtaanvallen, maar heeft deze parel toch stand kunnen houden. En dat maakt het een cultureel icoon waar je zeker een bezoek wilt brengen.


Een peperduur staatsgeheim
Een bunker van vier miljard euro. Ooit was dat het allergrootste staatsgeheim. Deze bunker ligt op een uurtje rijden van de stad en was ooit eigendom van Josip Tito, de voormalige president van Joegoslavië. Het achterliggende verhaal? In de Koude Oorlog vreesde Tito voor een nucleaire aanval. Hij liet een 270 meter diepe bunker van 7000 m ² voor 350 mensen bouwen. Slechts enkelen wisten van het bestaan van deze gigantische bunker af. Zelfs de arbeiders werden met een blinddoek naar de bouwplaats getransporteerd. Als je niet bang bent voor een potje verdwalen, dan is deze bunker zeker een bezoek waard. Geraldine ging je al voor:


De iconische smaak van Sarajevo
En als je dan tóch in Sarajevo bent beland, moet je natuurlijk ook van de keuken proeven. De keuken van Sarajevo heeft zowel Turks, Hongaars, Oostenrijks als Italiaans bloed. Voor de allerbeste streetfood duik je Sarajevo’s Old Town in. Hier word je doodgegooid met historische restaurantjes en cafés. Sarajevo’s must try gerecht? Baklava kennen we wel, maar kende je ćevapi al? Ćevapi is een van de meest iconische gerechten uit Bosnië en Herzegovina. Het gerecht bestaat uit gegrilde worst geserveerd in plat brood, met uien en saus. Een hele ćevapi telt gemiddeld tien worsten. Ja, in Sarajevo kunnen ze er wat van. Van ons mag je de stad niet verlaten zonder dit nationale gerecht te hebben geproefd. Waar je de beste ćevapi kunt proeven? Onze tips:  Zeljo, Hodzic 2  en  Kastel .
shutterstock_291921806
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.