Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Verken een van de oudste bossen van Nederland

04-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2253 keer bekeken
  •  
Mastbos

© SV34D / Shutterstock.com

Even eropuit gaan, de natuur in, rust pakken. Vooral nu is het extra belangrijk. Soms heb je al genoeg aan één middag. Zoals een middag in een van de oudste bossen van het land: het Mastbos van Breda.
De groene muur van Breda
Het wandelpad van het Noord-Brabantse Mastbos leidt je over heide, langs loofbomen en door open grasvelden en donkere naaldbossen. Het bos telt een van de oudste naaldbossen van Nederland. Sommige bomen zijn al vijfhonderd jaar lang in het Mastbos geworteld. Je komt hier niet alleen veel diverse landschappen tegen. Ook is er genoeg wild te spotten tussen al die groen- en bruintinten. Denk aan reeën, vossen, eekhoorns, egels, boommarters en vele bosvogels. Best bijzonder, deze eeuwenoude natuur op de figuurlijke deurmat van Breda.
mastbos breda 2 nederland

© PawelKusek / Shutterstock.com

Van koninklijk jachtterrein naar groene oase
Het eerste zaadje voor het Mastbos werd in 1505 geplant. Toen liet Graaf Hendrik III van Nassau het bos aanleggen met dennenzaad uit Duitsland. Gevolg? Rijen van kaarsrechte stammen vulden het gebied. En die kaarsrechte stammen konden ideaal gebruikt worden voor de productie van hout. De stammen werden toentertijd gebruikt als scheepsmasten voor de VOC-vloot. Vandaar de naam Mastbos. In de periode die volgde werd het bos ingezet als jachtterrein voor ons koningshuis. De ‘Heeren van Oranje’ kochten hiervoor speciaal het statige Kasteel Bouvigne, dat als basis fungeerde.
kasteel bouvigne breda mastbos nederland

© Nick Fox/ Shutterstock.com

Op een laag pitje
Het fijne aan de route is de lengte; met zeven kilometer is die relatief kort. Je hoeft dus niet de pas erin te zetten om het rondje af te maken. Neem lekker de tijd en tuur op je gemak alle hoeken van het Mastbos af. Het mooiste rustmoment neem je bij het bankje op het vlonderpad. Vanaf hier heb je uitzicht over de heide en de ven.
mastbos breda 3 nederland

© Nel Diepstraten / Shutterstock.com

Gaan?
Het pad begint bij Grand Café de Kogelvanger. Vanaf hier wordt het pad aangegeven door gele bordjes met een bruine ree. Kom je met de auto? Dan kan je deze parkeren op de parkeerplaats aan de Oude Postelseweg of bij de parkeerplaats aan de Stouwdreef. Handig om te weten: er zijn rollatorpaden in het gebied te vinden. 
mastbos breda nederland

© SV34D / Shutterstock.com

Speciale routes
Wandelen de kinderen mee? Neem ze dan vooral mee naar het speelbos, waar ze in bomen kunnen klimmen, hutten kunnen bouwen en over touwbruggen kunnen wankelen. Gaat de hond ook mee? Bewandel dan vooral de Snuffelroute, een pad speciaal voor de viervoeter.  Deze route wordt gemarkeerd door blauwe bordjes met hondenkop. Het startpunt ligt bij Hotel Mastbosch. Zorg er wel voor dat je hond aangelijnd is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.