Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het Welshe Brecon Beacons: wandelwalhalla met een grauw verleden

24-01-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
611 keer bekeken
  •  
Brecon Beacons

© huaidanphotography / Shutterstock.com

Hou jij van ruige natuur, frisse lucht in je longen en uitgestrekte heuvels zover het oog reikt? Dan droom je misschien van de Schotse Hooglanden en de kilometerslange kliffen van Ierland. Een even mooi alternatief is echter het Brecon Beacons National Park in Wales. 

Het zuidelijk gelegen Brecon Beacons National Park is eigenlijk het minder bekende broertje van het noordelijke Snowdonia National Park. Vanuit de hoofdstad Cardiff of vanuit Bristol in Engeland ben je er zo. Wandelaars opgelet: dit belooft veel goeds. 
"Boots are made for walking"
Word jij ook blij van deze bekende songtekst? In het Brecon Beacons National Park zit je gebakken. In het over dertienhonderd vierkante kilometer uitgestrekte nationale park kan je talloze wandelroutes volgen van verschillende moeilijkheidsgraden. 
Wij raden de Four Falls Trail (± negen kilometer) door Waterfall Country aan. Met het geluid van kabbelende beekjes op de achtergrond kom je op deze route langs prachtige watervallen. Meest imponerend is de Sgwd yr Eira-waterval. Je kan namelijk onder deze waterval door lopen; prachtige foto’s gegarandeerd.
Sgwd yr Eira

© Sebastien Coell / Shutterstock.com

Sgwd yr Eira

© Tamas Gabor / Shutterstock.com

Het park heeft zijn naam te danken aan de centraal gelegen bergtoppen van rood zandsteen, de Beacons. Iets meer uitdaging? Volg dan een van de vier routes naar de top van Pen Y Fan, Welsh voor ‘het hoogste punt van deze plek’. De moeilijkste is de Horseshoe Ridge Trail (± zestien kilometer). Je slingert tijdens deze route over weelderige hooglanden en glaciale valleien terwijl de roofvogels boven je hoofd zweven.
Pen Y Fan winter

© Leighton Collins / Shutterstock.com

Geen zin om te klimmen maar wel de uitzichten in je opnemen? Rij dan naar het startpunt van The Roundabout Walk in The Begwns (± drie km). Deze korte wandeling biedt een prachtig panorama op het Brecon Beacons National Park. 
Uitgebreide informatie over de wandelroutes vind je hier en hier
Mijnwerkers-cultuur
Het Brecon Beacons National Park is meer dan alleen een mooi plaatje. Gedurende de industriële revolutie komt men er namelijk achter dat het zuiden van Wales letterlijk en figuurlijk een goudmijn is voor natuurlijke grondstoffen. De belangrijkste? Hoe kan het ook anders, steenkool. Het gebied kent dan ook een grauw mijnwerkersverleden. Rokende schoorstenen, kanaries in kooien, roetzwarte gezichten en keiharde arbeidsomstandigheden. De inwoners van Wales weten wat hard werken is en ze zijn er trots op.    
Maar de herinneringen aan deze periode hebben ook een duister randje. Heb je het laatste seizoen van The Crown gezien? Dan herinner je je misschien de hartverscheurende aflevering over het mijnwerkersdorpje Aberfan. Op een doodgewone ochtend in oktober 1966 zijn de volwassenen onderweg naar de mijn. Hun kinderen hebben ze net naar school gebracht. Het heeft echter al dagenlang hard geregend en plotseling zien ze de mijn boven het dorp instorten. Een gigantische aardverschuiving van kolenafval raast met grote vaart direct op de school af. Spoiler alert: het loopt niet goed af. 
Gelukkig voor de inwoners en voor Moeder Natuur zijn de meeste kolenmijnen in het Brecon Beacons National Park inmiddels gesloten. Wil je zelf ervaren hoe het leven van een mijnwerker er hier uitzag? Dat kan in het Rhondda Heritage Park. Je kan hier in de voetsporen treden van de oude Lewis Merthyr-mijnwerkers. Voel je de claustrofobie al opkomen?
Mijn Brecon Beacons

© Ceri Breeze / Shutterstock.com

Winterwonderland
Wat betreft natuurschoon en geschiedenis valt er in het Brecon Beacons National Park dus genoeg te beleven. Sta je al te popelen? Wacht vooral niet af tot de warmere zomermaanden. Het park heeft juist in de donkere winterperiode een extra magische sfeer. 
Zolang je rekening houdt met de veranderlijke weersomstandigheden (laagjes, laagjes, laagjes), zijn de met vorst en sneeuw bedekte heuvels zeker een paar koude vingers waard. Bovendien heeft de sterrenhemel boven het park in 2013 de titel gekregen van International Dark Sky Reserve. De nachtelijke hemel van Brecon Beacons National Park is daarmee een van de helderste ter wereld. 
Melkweg Brecon Beacons

© Charles Palmer / Shutterstock.com

Trotseer dus de kou en plof na een lange wandeling lekker neer bij een haardvuur in een van de gezellige lokale pubs. Als je geluk hebt zal je met een whisky in de hand de Welshmen in hun melodische taal met elkaar horen praten. Of nog beter, zingen. En vergeet ’s avonds laat als je weer buiten staat vooral niet even naar boven te kijken. 
Ook nieuwsgierig geworden naar dit gave land? Hier vind je meer over Wales.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.