Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Eigenaardig: ademt de aarde nou op deze video?

07-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
221 keer bekeken
  •  
breathing earth
Toen de 3 op Reis-redactie de spectaculaire beelden van een 'ademende' aarde op het wereldwijde web voorbij zag komen, dachten we gelijk: 'Waar is dit?' Gevolgd door: 'Hier moeten we heen.' Weer gevolgd door: 'Of willen we dat eigenlijk wel...?'
Het ziet er namelijk uit alsof er elk moment lava uit de grond komt spuiten. Alsof we de aarde nu echt voorgoed hebben aangetast met z'n allen en ze haar laatste adem uitblaast. Of alsof we een monster à la Stranger Things hebben wakker gemaakt die voorheen eeuwenlang rustig lag te slapen onder de grond. 'Laat maar zitten eigenlijk...' 
Zo zit de wortel in de steel:
Gelukkig blijkt de video minder verontrustend dan op het eerste gezicht lijkt. Na een klein onderzoek hebben we een verklaring voor dit bijzondere natuurverschijnsel gevonden. Zo vertelt de Canadese boomexpert Mark Vanderwouw aan The Weather Network : "Tijdens een regen- en windstorm wordt de aarde doornat en daardoor komen de wortels wat losser in de grond te staan. Als de wind vervolgens kracht op de boom uitoefent en de boom begint te kantelen, duwen de wortels de losse grond omhoog." Die deining lijkt op in- en uitademen. 
Waar kunnen wij dit zelf aanschouwen?
Deze video is opgenomen in Quebec , maar er zijn meerdere bossen waar dit natuurverschijnsel voor kan komen. Welke weten we helaas niet precies. De aarde in het bos moet in ieder geval nat zijn en daardoor los zijn geraakt. Als de grond bedekt is met mos - een vrije 'losse' ondergrond - zal dit ook helpen. Vervolgens moet het erg hard waaien. Om dit bijzondere aanzicht zelf te mogen aanschouwen moet je dus vooral geluk hebben; een kwestie van het juiste moment op de juiste plaats. En tot die tijd hebben we altijd de video's nog. 
Zou dit spookachtige Harry Potter-bos ook ademen? 
Foto: Atstock Productions / Shutterstock.com
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.