3 op Reis

Quebec

De Canadese stad Quebec is een grote stad die vooral zeer veel Franse invloeden kent. Veel toeristen bezoeken Canada om zijn prachtige natuur en de grootsheid van het land. Je kan het land ook bekijken vanuit een ander perspectief, door te duiken in de Franse tradities en geschiedenis. Begin in de hoofdstad van de provincie, Quebec. De stad Quebec bestaat uit twee verschillende delen, het ene deel bevindt zich bij de haven, het andere op het hoger gelegen deel bij het Ch â teau Frontenac. De hele stad staat dan ook in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Vanuit de drukke stad is het aan te raden verder te reizen naar het natuurpark Parc des Jardins en daar te overnachten. In het park leven onder andere rendieren, beren en bijzondere roofvogels. Probeer Quebec te bezoeken tijdens Canada Day, de nationale feestdag waarop de stad haar inwoners ieder jaar trakteert op een enorme taart en gigantisch vuurwerk. Of rijd binnen 10 minuten de stad uit naar Montmorency Falls Park. Je kan met de trap naar de top van de Montmorency waterval. Voordeel: onderweg naar boven heb je verschillende uitkijkpunten. Voor de luie mensen onder ons: geen paniek. Er is ook een kabelbaan die je direct naar de top brengt!
Of bezoek Quebec in de winter en beleef een echte Franse wintersport. Een echte reisklassieker in Quebec is de wissel van de wacht bij de oude stadswal. Een beetje saai maar wel een deel van de cultuur! Ga ‘s nachts ook varen op een van de korte cruises over de St Lawrence rivier. Het hele hoger gelegen gedeelte van de stad wordt gedomineerd door een bouwwerk: Château Frontenac. Dit kolossale gebouw uit 1893 is ook een hotel.

Voor fascinerende exposities moet je bij Musée de la Civillisation zijn. Ben je zelf op zoek naar antieke souvenirs? Ga dan rondneuzen op de Rue St-Paul. Vooral in het noordelijke deel vind je veel antiek. Zoek je vers fruit? Sla dan je vitamientjes in bij Marché du Vieux-Port.
Eten
In een stad die zo Frans aandoet eet je natuurlijk ook Frans. Stokbrood, Franse kazen en wijnen staan dan ook steevast op het menu van de meeste restaurants. In het havengedeelte van de stad zitten Restaurant Initiale en Laurie Raphael, dat naast een restaurant ook een atelier is. Iets meer richting het centrum vind je Saint Amour, een sfeervol restaurant waar de sterren van de hemel worden gekookt.
In Quebec vind je verschillende goede visrestaurants. De absolute beste is La Marie Clarisse, dat zich letterlijk tussen de vissersboten bevindt. L’Astral is een restaurant met een geweldig uitzicht over de stad en de St. Lawrence rivier.
Uitgaan in Quebec begint bij de club Le Dagobert. Deze club bestaat al meer dan 25 jaar en is de enige club van Quebec die ook in de open lucht een dansvloer heeft. Een goed alternatief dat midden in het centrum ligt is Chez Maurice. Op La Rue St. Jean, net buiten de stadsmuren, zijn de meeste kroegjes en Ierse pubs te vinden. Mocht je op zoek zijn naar live muziek, dan is Les Voutes de Napoleon de uitgelezen plek om binnen te vallen en de nacht door te brengen.
Vervoer
Tussen de lage en de hoge gedeeltes van de oude stad gaat een zogenaamde funiculaire , een klein treintje dat je voor weinig geld naar boven brengt. Voor de rest is alles in het oude centrum prima lopend te bereiken, bovendien zie je op deze manier het meeste. Er zijn verschillende fietsroutes. Een daarvan is Route Verte, die je langs parken en lokale attracties leidt. Met de boot is Quebec vanaf Montreal zeven uur varen, waarbij je een mooie tocht over de St Lawrence rivier maakt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Canadese Dollar
Taal: Engels & Frans
quebec.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.