Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Een eigen kasteel? In dit surrealistische dorp heb je honderden opties

01-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2084 keer bekeken
  •  
Burj al babas 1
Het verhaal van Burj al Babas klinkt als het begin van een flauwe grap: ergens in Turkije staan honderden verlaten kastelen te wachten tot iemand ze koopt… Het is echter realiteit. Dit spookdorp met honderden kastelen vind je in het noordwesten van Turkije, op zo’n tweehonderd kilometer van Ankara. De identieke kastelen leveren een surrealistisch beeld op. 

Foto: Esin Deniz / Shutterstock.com
Burj al babas 2

© Foto: Esin Deniz / Shutterstock.com

Vakantiepark voor rijke buitenlanders
Burj al Babas bestaat uit ruim zevenhonderd witte, Frans ogende kastelen inclusief torens en ornamenten. Dit gigantische project is vijf jaar geleden begonnen en is bedoeld als vakantiepark voor rijke, Arabische vakantiegangers. Het dorp moet een compleet vakantiepark worden met sauna’s, zwembaden, winkelcentra en Turkse baden. De woningen zijn een mix van Disney-achtige kastelen en Franse chateaus. 
Spookachtige sfeer
Door de slechte stand van de Turkse economie en bouwsector staat het project al een paar maanden stil. De aannemer van Burj al Babas heeft vanwege geldproblemen de bouw tijdelijk stopgezet, maar inmiddels zijn ze weer begonnen. De verkoop schiet voorlopig nog niet echt op. Het is een gek gezicht, al die leegstaande villa’s. Voorlopig woont er nog niemand en hangt er een spookachtige sfeer. Of het ooit een gezellig en levendig vakantiepark wordt, is nog even afwachten. De Turkse economie trekt voorlopig namelijk nog niet aan en de buitenlandse kopers hebben weinig vertrouwen in het project. En een plek waar je de status van de Turkse economie beter kan zien, vind je haast niet. 

Foto: Esin Deniz / Shutterstock.com
Burj al babas 1
Plastic en piepschuim
Een vakantiepark 2.0, een incidentele kopieer/plak-fout of juist een plek onder de zon… Noem het zoals je wilt. Mocht je altijd al gedroomd hebben van een eigen kasteel of een vakantiehuis, dan is dit je kans. Voor een luttele drie tot vijf ton heb je al je eigen paleis. We raden je wel aan om eerst te gaan kijken voordat je een chateau aanschaft. Voor de bouw van de kastelen zijn namelijk eh, ongebruikelijke materialen gebruikt. Zo zijn de Franse tegeltjes van plastic en de ornamenten van piepschuim.

Foto: Esin Deniz / Shutterstock.com
Burj al babas 3
Een ander surrealistisch landschap in Turkije vind je in de stad Pamukkale. Hier kan je bijzondere terrassen met witte rotsformaties bewonderen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.