Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De mooiste beeldentuinen in Nederland

08-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5422 keer bekeken
  •  
Femme Accroupie

© Harry Wedzinga / Shutterstock.com

Je vindt ze verspreid door heel Nederland. In bossen en parken, langs polderlandschap en kasteellandgoed: beeldentuinen. En deze lenen zich erg goed voor een interessante wandeling, zeker wanneer prachtige herfstkleuren daar perfecte gelegenheid toe bieden. 
 
Beeldentuin Kröller-Müller Museum
Het Kröller-Müller Museum in het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Otterlo bezit een bijbehorende beeldentuin. Met 25 hectare is deze een van de grootste beeldentuinen in Europa. De omgeving die de beelden omringt is divers. Van een woestijnoase tot een met rododendrons bebloemd veld: je verkeert je in natuurrijk gebied. Daarnaast sieren twee paviljoens van onder andere Gerrit Rietveld de kunsttuin, waarbij je de jaren zestig-sfeer goed kan proeven. En waaronder je goed kan schuilen tijdens een plaatselijke herfstbui. Voor de kunstkenners: in deze beeldentuin staan werken van kunstenaars als Aristide Maillol, Jean Dubuffet en Marta Pan. Maar ook voor degenen die minder bekend zijn met dergelijke kunst is de tuin bij het Kröller-Müller Museum een mooie plek om uit te waaien. Er is een speciale wandelroute die je door de tuin en dwars door het Veluwse bos leidt. Combineer je wandeling door de tuin met een bezoek aan het museum. Deze bezit de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Zo’n negentig schilderijen en ruim 180 tekeningen.
Aristide Maillol

L'Air door Aristide Maillol in de Kröller-Müller beeldentuin

© Gouwenaar / Commons.wikimedia.org

Beelden in Gees
In het noorden van Nederland, in het Drentse Gees om precies te zijn, vind je beeldentuin Beelden in Gees. In dit uitgestrekte landschap smelten kunst en tuinarchitectuur samen. Je vindt er een grote variatie aan kunstwerken. Van bronzenbeelden tot glazenbeelden, maar ook bospaden, vijvers en mooie uitzichten. De beplanting in de tuin bestaat uit oude eiken en allerlei planten en bloemen. Het is alsof je je in een authentiek Nederlands landschapschilderij bevindt. Op vrijdag 23 oktober start de herfstexpositie van Beelden in Gees. De expositie bestaat uit kunstwerken van kunstenaars met een beperking. Deze laten in hun bouwwerken zien dat een beperking ook een verrijking kan zijn. Pauze inlassen? Strijk neer bij de bijbehorende brasserie voor een kop koffie met een Drentse krentenwegge.
Beeldentuin kasteel Het Nijenhuis
Rondom kasteel Het Nijenhuis in Overijssel tref je ruim honderd beelden in de siertuin, gazons en tussen de bomen van het park. Terwijl kasteel Het Nijenhuis stamt uit de middeleeuwen, vallen de beelden onder moderne beeldhouwkunst uit de 20e en 21e eeuw. Juist dit contrast maakt de beeldentuin indrukwekkend. De combinatie van stalen beelden met het 15e-eeuwse kasteel op de achtergrond doet sprookjesachtig aanvoelen. De beelden komen uit collecties van verschillende musea. Met name de metershoge beelden van kunstenaars David Bade en Yasser Ballemans springen in het oog. Deze werden aangekocht in samenwerking met Lowlands. Elk jaar verhuist normaal gesproken één of meer van deze beelden tijdelijk naar het welbekende Lowlands Festival. Vergeet ook kasteel Het Nijenhuis zelf niet te bezoeken. In het kasteel vind je de kunstcollectie van Museum de Fundatie, omringd door een adellijke entourage. Hier bewonder je dus moderne en historische kunst inéén.
Kasteel Het Nijenhuis

Kasteel Het Nijenhuis

© Gouwenaar / Commons.wikimedia.org

BeeldenTuin in Zwammerdam
BeeldenTuin bevindt zich in een poldergaard van het goed verborgen, rustieke en eeuwenoude dorp Zwammerdam. Extra bijzonder, want deze biedt uitzicht over de nog enige werkende molenviergang in de wereld. In BeeldenTuin staan meer dan honderd uiteenlopende beelden. Zo is een aantal Zimbabwaanse beelden belangrijk onderdeel van de collectie. Maar ook Nederlandse kunstenaars hebben er beelden op hun naam staan. Omringd door een grote vijver, bomen en uitzicht op de polder bevind je je in een oer-Hollandse stek. Als het weer het toelaat is de poldergaard zelfs te verkennen met een kano. De beelden van onder andere vogels, paarden en torso’s zijn daarnaast allemaal te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar een ambachtsschool in Zimbabwe.
Beeldentuin Achter de Westduinen
In het Zeeuwse Ouddorp vind je beeldentuin Achter de Westduinen. Een beschutte tuin, omringd door duinlandschap. Door nabijheid van de zee en het ruisen van de bomen voelt de tuin aan als een poëtische plek die meeverandert met de seizoenen. In de tuin staan abstracte werken, maar ook meer tastbare werken zoals bronzen sculpturen van verschillende dieren. De kunstwerken en de natuur in de tuin vullen elkaar aan. Naar zeggen van de beeldentuineigenaren worden de beelden zo “bakens van menselijke verbeeldingskracht”, die, bijgestaan door de bewegelijke natuur, tot leven komen. Wie last heeft van een rammelende maag is hier ook aan het juiste adres. In de beeldentuin tref je restaurant Daarbuiten, waar je een combinatie van verschillende wereldkeukens proeft. Het restaurant serveert voornamelijk biologische gerechten. Hierbij worden allerlei ingrediënten uit eigen tuin of de omgeving gebruikt.
Blijf je toch liever binnen? Bezoek dan deze botanische tuinen in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.