Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bedreigde tijgers trekken weer door Thailand

07-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
686 keer bekeken
  •  
Tijger Thailand

© TigerStocks / Shutterstock.com

Voor het eerst in vier jaar zijn er bedreigde tijgers gespot in westelijke natuurgebieden van Thailand. De dieren werden op verborgen camera’s vastgelegd, waarvan de beelden op 29 juli – de Internationale Dag van de Tijger – naar buiten zijn gebracht. 
Ontzettend goed nieuws, want Thailand streeft ernaar de nationale tijgerpopulatie tegen 2020 met vijftig procent te vergroten. In de vorige eeuw dwaalden er naar verwachting nog zo’n honderdduizend tijgers over de planeet. Vandaag de dag wordt dit aantal op enkele duizenden geschat. Van de Indochinese tijger zijn er zelfs nog maar ongeveer tweehonderd over, waarvan de grootste populatie zich in Thailand bevindt. Ook hier lijken de dieren echter uit steeds meer delen van het land te verdwijnen.
Op beeld
De beelden, gefilmd in high definition-kwaliteit, zijn het resultaat van een monitoringsprogramma van het Thaise Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, de Wild Cat Conservation Organization Panthera en de Zoological Society of London. Het lijkt erop dat de gefilmde dieren vanuit een van de laatste voortplantende tijgerpopulaties naar dit gedeelte van Thailand, vlakbij de grens met Myanmar, zijn teruggetrokken. Een gebied waar ze jarenlang van de aardbodem verdwenen leken te zijn, naar verwachting weggejaagd door stropers en verlies van habitat. 
Ecologisch herstel
Volgens de Zoological Society of Londen zijn alle ogen op de tijgers gericht in de hoop dat deze zich opnieuw in de omgeving settelen. De terugkeer van roofdieren is van grote betekenis, omdat dit erop duidt dat ze potentie zien om te jagen in dit gebied. Een teken dat ecosystemen hard op weg zijn om zich te herstellen en goed nieuws voor alle flora en fauna in de omgeving.
Indochinese tijger

© pkul / Shutterstock.com

Toekomst
Helaas hebben stropers dankzij de pandemie in meerdere landen vrij spel gekregen. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation geeft echter aan alle patrouilles in het gebied te hebben opgeschaald. Ook zet Panthera speciale cameravallen in om illegale jagers op te sporen. De precieze locatie van de gespotte tijgers wordt om dezelfde reden niet vrijgegeven.
De samenwerkende organisaties laten zich dan ook niet uit het spel slaan en zijn in hun nopjes met de waarnemingen. “Het is geweldig om te zien dat onze gezamenlijke inspanningen voor natuurbehoud vruchten afwerpt in een tijd waarin de tijger dit het meest nodig heeft."
Helaas loopt het niet overal even voorspoedig met de natuur: in Kenia worden wilde dieren noodgedwongen gestroopt.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.