Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Waarom backpacken ook leuk is als je boven de dertig bent

10-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2723 keer bekeken
  •  
Chantal

Ben je in de twintig, net klaar met je studie of heb je tijd over? Dan ligt het voor de hand dat je de wereld gaat verkennen. Boek een vliegticket, doe je backpack op je rug en trek de wijde wereld in. Op reis kom je altijd wel ergens terecht. In hostels maak je bijvoorbeeld vrienden en als je later terugkijkt heb je de tijd van je leven gehad. Maar eenmaal boven de dertig ligt dit achter je en ben je te oud geworden om er alleen op uit te trekken, toch?

Niet dus. In je eentje de wereld ontdekken is geweldig, ook als je wat ouder wordt. En daar komen steeds meer mensen achter. Uit het Continu Vakantie Onderzoek van de reisbranche blijkt bijvoorbeeld dat in 2017 twintig procent meer veertigplussers er alleen op uit trokken. Chantal (37) is reiscoach bij alleenopreis.net en ziet ook steeds meer oudere reizigers aankloppen.

‘’Ik merk dat er best veel behoefte is aan coaching. Mensen moeten vaak toch over een drempel stappen voordat ze alleen op reis durven te gaan. Zelf heb ik meer dan vijftig landen bezocht en ik trek er nog regelmatig alleen op uit dus het is fijn dat ik mijn ervaringen met anderen kan delen.’’

ColombiaSalento
Ervaring

Alleen reizen is volgens Chantal, ook nu ze wat ouder wordt, heel goed te doen. “Allereerst: ik voel me helemaal niet oud hoor. Je merkt alleen dat je wat andere behoeftes krijgt. Ik hoef op reis niet meer in grote partyhostels te slapen om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten. Het is fijn om wat meer comfort te hebben, daarom zoek ik nu wat vaker kleinere regionale homestays op. Op die manier leer je een ander land ook van dichtbij kennen.”

portugal (2)

Chantal is ervaringsdeskundige op het gebied van alleen reizen. Ze nam bijvoorbeeld al twee keer een sabbatical om er zo maandenlang alleen op uit te kunnen trekken. Tegenwoordig is ze haar eigen bedrijf begonnen en heeft ze de volgende reis alweer op de planning staan. “Ik ben nu bezig met het plannen van een trip naar Peru. Daar ben ik nog nooit geweest dus het land staat hoog op mijn lijstje. Na mijn tweede sabbatical ben ik eigen baas geworden. Nu ik voor mezelf werk is het een stuk makkelijker om af en toe een reis te maken.”

Myanmar
Doelen

Tijdens haar werk als reiscoach merkt Chantal dat mensen op latere leeftijd andere doelen stellen als ze op reis gaan. “Als je twintig bent koop je een vliegticket en ga je op de bonnefooi de wereld in. Mensen die wat ouder zijn gaan vaker met een bepaald doel op reis. Mensen reizen bijvoorbeeld naar een ver land om de taal te leren. Zo halen ze meer uit hun reis dan alleen het reisgevoel. Als coach kan ik die mensen ook weer in contact brengen met bijvoorbeeld leraren.”

Indonesie
Argentinië

Iemand die met datzelfde doel op reis gaat is Tineke (57). Vijf jaar lang was ze winkeleigenaar in het centrum van Gouda en daarvoor jarenlang werkzaam als journalist. Nu ze vrije tijd heeft, wil ze haar Spaans gaan verbeteren in Argentinië. Al is dit zeker niet de enige reden waarom ze in januari naar Zuid-Amerika trekt. “Ik heb al vaker Spaanse les gevolgd, maar je leert het pas echt als je de taal moet gebruiken. Al ga ik er natuurlijk ook gewoon heen om het land te bekijken, er is zoveel te zien daar. Vreselijk dat alleen reizen. Ik ga vijf weken, maar ik zou wel een half jaar willen.”

WhatsApp Image 2019-11-08 at 17.25.18

Als twintiger heeft ze al veel gereisd. En nu ze tussen banen in zit, is dit de uitgelezen mogelijkheid om op reis te gaan. “Vroeger heb ik veel gereisd door Amerika en daar heb ik nu weer tijd voor. Ik dacht ook gewoon deze kans moet ik pakken. En van uitstel komt afstel, dus ik heb een ticket geboekt. Ik ben 57, we worden ook niet allemaal tachtig, dus ik wilde mijn kans nu pakken. Het is wel anders dan vroeger hoor, ik vind het moeilijk om te bepalen wat ik allemaal moet plannen. Vroeger keek ik op reis in mijn Lonely Planet en boekte ik terplekke de volgende bestemming. Die vrijheid is heerlijk, maar nu wil ik mijn reis toch wat meer op orde hebben.”

Tinekealleenreizen

Heeft ze tegenwoordig ook meer comfort nodig op reis? “Nou vooral op mijn rug. Ik wilde een backpack gaan kopen en toen adviseerde de medewerker mij om een kleinere te nemen. Op je zevenenvijftigste wil je niet meer met te veel kilo’s op je rug lopen hè. Hij wilde me vervolgens een filmpje laten zien van een oudere vrouw die met een kleinere backpack reisde, maar vroeg eerst of ik wist wat YouTube was. Zou oud ben ik ook weer niet hoor, de meeste mensen om me heen vinden me juist een stoere chick haha.”  

Alleen op reis, maar dan ook nog eens niets kunnen zien? Lisa is blind en vastbesloten om de wereld rond te reizen 

Meer over:

reizen, peru, argentinië
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.