Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Hier moet je op letten als je een backpack gaat kopen

25-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1252 keer bekeken
  •  
Man with backpack travel
Het plezier van een nieuwe reis begint al bij je backpack. Je trouwe reismaat die overal mee naartoe gaat en al je bagage van punt A naar punt B brengt. Bij het kopen van een nieuwe backpack is het belangrijk om op bepaalde dingen te letten. Op die manier kan ‘ie lang met je mee de wereld over! 
Om pijnlijke schouders, zweterige ruggen en stijve nekken te voorkomen is het van groot belang dat je backpack goed zit. Wanneer een backpack goed zit verschilt per persoon, maar er zijn een aantal dingen waar je op kan letten. Zo moet de rugzak bijvoorbeeld niet te hoog zitten en niet te zwaar zijn voor jouw postuur. Sommige merken hebben zelfs speciale vrouwenrugzakken, die wat smaller en lichter zijn. 
Girl backpack travel
Het ontwerp van de rugzak
Het merendeel van het gewicht van je rugzak zal steunen op je heupen, dus een goede heupband is essentieel. Controleer even of die band gewatteerd en stevig is. Een ander aspect wat zal bijdragen aan het draagcomfort is een ondersteunend frame aan de achterzijde. Een intern frame biedt een goede steun in je rug, maar de ondersteuning moet wel goed aansluiten. Let er dus op dat je geen harde uitsteeksels in je rug voelt! Verstelbare schouderbanden zijn belangrijk voor een goede backpack. De kans dat jij nog veel groeit mag dan wel klein zijn, maar de inhoud van je rugzak gaat verschillen in gewicht. Dit gewicht wil je op de juiste manier kunnen verdelen over je rug. Met verstelbare banden wordt dat een stuk makkelijker. 
Buying a backpack

© Foto: Natalya Erofeeva / Shutterstock.com

Reis licht, kies voor weinig gewicht
Hoe groot je backpack moet zijn, kunnen wij (helaas) niet voor je bepalen. Voor een week op een zonnig eiland bijvoorbeeld heb je minder bagage nodig dan voor een koude, meerdaagse kampeertrip. Reis je graag met minimaal gewicht? Dan heb je aan een backpack van veertig liter vaak genoeg. Ga je langer weg of naar koude bestemmingen? Dan kan je beter richting de vijftig of zestig liter gaan. Ga je ook kamperen in koude gebieden of wil je gewoon graag veel meenemen? Denk dan aan een backpack van tachtig kilo of meer. Wel raden we je aan om zo licht mogelijk te reizen. Je hebt niet veel nodig en eigenlijk pak je altijd meer in dan je gaat gebruiken. Toch zijn er een aantal essentiële spullen die je niet mag vergeten, die we voor je verzamelden in een handig overzicht Als je veel vliegt tijdens je reis, moet je daar ook rekening mee houden. Het is zonde om al je zuurverdiende reisgeld uit te moeten geven aan extra bagage. 
Overpacking
Praktische bijzaken
Veel backpacks hebben tegenwoordig allerlei handige bijkomstigheden. Denk bijvoorbeeld aan extra vakken aan de zijkant en in de binnenkant van je backpack. Op die manier kan je vies ondergoed netjes gescheiden houden van je tandenborstel. En kan je je slippers binnen handbereik houden. En hoeft je natte handdoek niet in aanraking te komen met je schone witte shirt. En… Nou ja, je snapt het. Extra vakken zijn ontzettend handig. Ook een rugzak voorzien van een rits aan de voorkant is heel fijn. Als je alleen een rits aan de bovenkant hebt, wordt het lastig om iets te pakken dat onderin je rugzak ligt. Als je je backpack ook van de voorkant kan openritsen, heb je meer overzicht en blijft alles netjes op z’n plek. Heel praktisch als je even snel iets moet pakken. In de winkel vind je allerlei handige extra’s die je aan kan schaffen om je backpack-leven makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan waszakken, beschermhoezen voor je backpack, sloten voor je rugzak en  packing cubes  om je rugzak handig in te pakken. 
Couple backpacking
Naast deze tips raden we je aan om je te laten informeren in de winkel. Je kan namelijk pas goed voelen hoe een backpack zit als je hem om hebt. De winkelmedewerker kan je verder advies geven over de pasvorm en het gewicht. Hoewel een mooie backpack natuurlijk fijn is, gaat conform écht boven het uiterlijk. Laat je dus niet te veel leiden door flitsende kleuren of mooie modellen, maar kijk vooral naar alle bovengenoemde punten. Liever een minder mooie backpack dan een pijnlijke rug!
Als je backpack binnen is, kan je hem gaan vullen. Gebruik daarvoor de zogenaamde Army Roll, een uitstekende inpak-techniek waarmee  alles makkelijk in je tas past. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.