Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Geisers, bloemen en flamingo's: deze woestijn blijft ons verbazen

09-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
721 keer bekeken
  •  
atacama woestijn
Als je dacht dat een woestijn altijd gelijk staat één grote zandbak, heb je het mis. Zeker in het geval van de Atacama-woestijn in Chili. Rotsen, zoutvlaktes, flamingo's, bloemen, mijnen, NASA-karretjes: een bezoekje hier gaat je niet zo snel vervelen. 
De woestijn is honderden kilometers lang, dus daar kan je wel even in verdwalen. Maar dit mag je in ieder geval niet missen: 

Laguna Cejar
Het minder bekende broertje van de Dode Zee. Neem heerlijke 'duik' - voorzover dat lukt - in het zoute water. 
Laguna Cejar
Valle de Arcoiris
Ofwel de regenboogvallei. Je begrijpt waarom.
regenboogvallei atacama
The Quebrada de Guatín
Ofwel de Cactusvallei. Die snap je denk ik ook wel.
cactus valley atacama
El Tatio
Hier liggen meer dan tachtig geisers op je te wachten. Maar haast je er niet naartoe, want aangezien het geiserpark hoger dan 4000 meter boven het zeeniveau ligt, is de lucht erg ijl. 
el tatio
Valle de la Lunne
Deze Maanvallei heeft best wel wat weg van een maanlandschap. Niet gek dus ook dat NASA in hier zijn ruimtekarretjes test. 
valler de la luna
Bloei
Als er na die extreme droogte een zeldzame periode van regenval is, staat de hele woestijn in bloei. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2015  en in 2017.
atacama flowers
Flamingo's  
In Los Flamencos National Reserve vind je grote zoutvlaktes (zoals Salar de Atacama) met daarin natuurlijk... flamingo's. 
flamingo
Monjes de la Pacana
De monniken van de woestijn, zo worden deze mysterieuze, steile, 5000-meter-hoge rotsen genoemd.
monjes de la pacana
Vulkaan
Die zijn er genoeg. Je kan ze zelfs beklimmen met een hike! In de Andes liggen bijvoorbeeld Lascar, Licancabur (foto), Sairecabur en Putana.
Licancabur
Spookmijnen
De woestijn stond vroeger bekend om zijn mijnindustrie. Zo ligt in Calama nog een grote, open kopermijn en zijn er ook salpetermijnen te bezoeken: Humberstone en Santa Laura; zowel spookmijnen als spookdorpjes. 
copper mine atacama
humberstone atacama
Geogliefen
De woestijn is bezaaid met bijzondere geogliefen uit de tijden van de Inca's of Nazca-indianen. Ze zijn goed bewaard gebleven vanwege de extreme weersomstandigheden. The Atacama Giant (foto) is een bijzonder voorbeeld van zo'n geoglief. De reus is meer dan honderd meter lang! Ook petrogliefen, ofwel rotstekeningen, zijn te spotten op plekken in de Atacama-woestijn.
the atacama giant
Symbool
Dit kunstwerk is het symbool van de Atacama-woestijn en een ode aan de leegte. Want als je deze hand een high five hebt gegeven, moet je nog zo'n honderd kilometer reizen voordat je weer een stukje bewoonde wereld hebt bereikt. 
hand atacama
Sterren kijken
's Nachts is het in deze woestijn een goed moment om je telescoop erbij te pakken. Ben je die vergeten? Maakt niet uit, ALMA Observatory heeft er genoeg. Dit is namelijk het grootste astronomische project ter wereld, gelegen in... jawel: de Atacama.
vulcano stars atacama
Liever de verkoeling opzoeken? Bekijk dan hier de mooiste onderwaterwereld van de, eh, wereld. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.