Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het unieke verhaal van Petra, het wereldwonder in het Midden-Oosten

23-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2458 keer bekeken
  •  
Petra treasury
Hoge poorten, indrukwekkende tempels en diepe grotten zijn uit de rode rotsen gehouwen: dat is de eeuwenoude stad Petra. Het is een bestemming die bij veel mensen hoog op de verlanglijst staat. Het wereldwonder in Jordanië  laat op een bijzondere manier zien hoe mens en natuur hand in hand samenleefden.
Petra Jordan
Flowers in Petra
Overblijfselen van paleizen en kloosters
De roodkleurige zandstenen stad midden in de woestijn van Jordanië vertelt het verhaal van een nomadenvolk dat een koninkrijk creëerde. Veel mensen denken dat Petra alleen bestaat uit Al Khazneh, misschien de wel meest bekende tombe van de hele stad. Wanneer je de stad binnenkomt is deze tombe het eerste monument dat je ziet. Petra bestaat echter uit veel meer dan alleen deze tombe, het is namelijk gigantisch. Je vindt er ruïnes van een klooster, een amfitheater en van paleizen en huizen. Alles heeft een typerende roodbruine kleur. De architectonische vondsten getuigen van een ontwikkelde beschaving die hier eeuwen geleden leefde.
Amfitheater Petra
Een nomadisch woestijnvolk
Petra is lange tijd bedolven geweest onder het zand en daardoor is de stad zo goed bewaard gebleven. Zo goed zelfs, dat de ruïnes in 2007 zijn uitgeroepen tot nieuw wereldwonder. Tot op de dag van vandaag is een deel van Petra nog steeds onontdekt. Archeologen van over de hele wereld kijken dan ook juichend toe. Over het volk dat deze stad creëerde is eigenlijk maar vrij weinig bekend, behalve dat het een erg ontwikkelde beschaving was. Dit volk bestond uit Nabateeërs en was een nomadisch woestijnvolk dat een fortuin verdiende met de handel in wierrook. Ook waren ze handig in water managen. Zo hadden ze een waterleidingsysteem voor dertigduizend inwoners, waardoor ze konden overleven in de droge woestijn. Het begin van deze historische stad ligt in de rode stenen, waar de Nabateeërs hun huizen uit hakten. Nog steeds zijn de ruïnes een plaatje om naar te kijken. 
Camels in Petra
Sunset Petra
Neem de tijd voor dit wereldwonder
Onze belangrijkste tip voor een bezoek aan dit wereldwonder? Neem de tijd. Veel reizigers proberen een bezoek aan deze stad in één dag te doen, maar dat is enorm zonde. In Petra kan je namelijk veel gebouwen bewonderen, mooie wandelingen maken en leren over de toenmalige beschaving. Daarnaast levert de zon tijdens zonsopkomst- en ondergang een bijzonder schouwspel en kleurenpalet. 
petra road
Daarom raden we je aan om Petra heel vroeg of heel laat te bezoeken. Dit helpt ook als je andere reizigers een beetje wilt ontwijken. Wil je een keer wakker worden in de woestijn? Dan heb je hier meer dan genoeg mogelijkheden. Slaap in een oude bedoeïentent, maak een rit op een kameel en maak op die manier kennis met de bijzondere cultuur. Tot slot kan de begeleiding van een gids je een extra dimensie geven aan je reis. Hij kan je namelijk van alles uitleggen over de stad, van de geschiedenis tot aan de opgravingen. 
kaarslicht Petra
Een bezoek aan deze stad is dus zonder twijfel de moeite waard. De unieke architectuur, warme temperaturen en bijzondere geschiedenis nemen je mee naar een totaal andere wereld. Het kan echter geen kwaad om deze reis een beetje voor te bereiden. Op die manier kan je het maximale uit je trip halen. 
Wil je graag een historische reis maken, maar blijf je liever wat dichter bij huis? Denk dan eens aan een trip naar Sicilië, dat eigenlijk gewoon één groot openluchtmuseum is. We stippelden een handige route voor je uit!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.