Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Op naar Amerika: zes bijzondere natuurparken in vier weken

22-01-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
shutterstock_85034080
Met de tientallen nationale parken die Amerika telt, kun je je maanden vergapen aan de dichtbegroeide bossen, watervallen, geisers en grizzlyberen. Maar we kunnen begrijpen dat je misschien geen maanden hebt. Geen nood, in vier weken kom je ook al heel ver. Zéker met onze uitgestippelde route.

Dit is voor de mensen die Yosemite, The Grand Canyon en The Bryce Canyon alláng gezien hebben. Maar mocht je deze gebieden alleen nog maar van ansichtkaarten kennen, dan is het echt de moeite waard om een beetje om te rijden en er een weekje aan vast te plakken. Het zijn dan misschien wel de drukst bezochte nationale parken van Amerika, maar dat is het natuurlijk ook met een reden. 

Route: Lassen Volcanic - Channel Islands - Carlsbad Caverns - Great Sand Dunes - Arches - Yellowstone
Duur: 4 weken
Lassen volcanic national park
Lassen Volcanic National Park, Californië
De (letterlijk) grootste attractie van dit national park is Lassen Peak: een meer dan 3000 meter hoge vulkaan. Maar er zijn meer vulkanen te vinden in het park evenals mooie dennenwouden, rivieren, beren, poema's en vossen. Maar wat dit park misschien wel het meest bijzonder maakt zijn de verschillende grote hydrothermale bronnen met kokend heet water. Die vind je niet zo snel op de Veluwe. Daarom is het wel heel belangrijk dat je op de paden blijft, want zelfs onder ogenschijnlijk stabiele grond kan kokend heet water (of modder) schuilgaan. Spannend detail: de vulkanen slapen nu misschien wel, maar de kern smeult nog steeds, wat betekent dat er ooit weer een nieuwe uitbarsting zal plaatsvinden. 

Channel Islands National Park, Californië
Deze eilanden zijn nog relatief onontdekt. Dat is ook niet gek, als je je bedenkt dat het vrij lastig is om er te komen. Er rijden geen reguliere veerboten naar de eilanden en op de eilanden zijn geen wegen, rijden geen auto's en zijn zelfs fietsers ten strengste verboden. Het is dus belangrijk om van tevoren een boottour vanaf Ventura Harbor (of klein vliegtuigje!) te boeken bij het National Park, want niet elk eilandje is het hele jaar door bereikbaar. Aan te raden is om even bij het informatiepunt in Ventura langs te wippen. Wat staat daar tegenover? Ongerepte natuur, rust en ruige kustlijnen. Op het eiland Santa Cruz kan je ook kamperen en kayaktours doen door de verschillende grotten. Met een beetje geluk spot tijdens een vaartochtje zeehonden, dolfijnen en walvissen.  
channel islands californie
Carlsbad Caverns
Carlsbad Caverns National Park, New Mexico
Het is een stukje rijden, maar dan heb je ook wat: een totaal ander natuurpark dan de eerste stops, want deze is ondergronds. Waan je door de mysterieuze grotten vol stalactieten en stalagmieten en wandel over bruggetjes hangend boven de ondergrondse meren. Wie niet bang is voor vleermuizen, kan zelfs een spannende nachttour doen. (Yup, er is een grot die The Bat Cave heet, dus bereid je voor.)
Great Sand Dunes National Park, Colorado
Als je een beetje met je ogen knijpt zou je haast ook de Sahara van je bucketlist kunnen strepen. ;) De hoogste zandduinen van Amerika zijn een spektakel op zich, maar met de Rocky Mountains op de achtergrond kan je geluk echt niet op. Tijdens de zomermaanden kan het érg heet worden op de Sand Dunes dus ga liever tijdens een ander seizoen of heel vroeg in de ochtend. Toch te warm onder de voeten geworden? Je kan gelukkig achter de duinen heerlijk afkoelen door pootje te baden in de Medow Creek.
Great Sand Dunes
Arches National Park, Utah
Zet je cowboyhoed op en waan je even in een Indiana Jones-film. Letterlijk, want Indiana Jones is hier - evenals vele western-films - opgenomen. Het park is vernoemd naar de duizenden natuurlijke rotsformaties, die lijken op bogen. Maar laat je niet misleiden: er is nog veel meer te zien en te beleven dan dat iconische natuurverschijnsel. Gratis tip: twee andere parken Zion National Park of Canyonlands liggen ook in Utah en zijn de moeite waard voor een kleine omweg. Want voor prachtige canyons hoef je echt niet per se bij Bryce of Grand aan te kloppen.
Arches national park utah
Yellowstone National Park, Wyoming
Het is állereerst benoemde national park van de Verenigde Staten ken je vast al wel, maar kon toch niet ontbreken van het lijstje. Een vulkanisch landschap met (regenboog)warmwaterbronnen, fumarolen en als attractie natuurlijk Old Faithful: een geiser die elke twee uur minstens een keer spuit. Vulkaanmoe? Leer Yellowstone van zijn andere kant kennen. Kano bijvoorbeeld een stukje op het Yellowstonemeer en geniet van het uitzicht.
Yellowstone
Samengevat ziet de route er zo uit:
 • Van Lassen Volcanic naar Channel Islands
  Lassen Volcanic naar Ventura Harbor is 9 uur, de boottijden verschillen per eiland, maar duren zo'n 1 tot 5 uur. Overnachten in Ventura voor je aan boord stapt is misschien niet zo'n slecht idee.
 • Van Channel Islands naar Carlsbad Caverns
  Vanaf Ventura Harbor is het nog 15 uur rijden naar Carlsbad Caverns. Aan te raden is om halverwege te overnachten.
 • Van Carlsbad Cavern naar Great Sand Dunes 
  7 uur en 45 minuten 
 • Van Great Sand Dunes naar Arches
  6 uur 
 • Van Arches naar Yellowstone 
  9 uur en 45 minuten 
Toch liever een roadtrip dichter bij huis? Ontdek dan hier wat Zuid-Frankrijk je te bieden heeft. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.