3 op Reis

Amman, Dode Zee en Jerash

Jordanië heeft zo’n 6,5 miljoen inwoners. Vanwege de vele archeologische opgravingen, de woestijn, de Arabische sfeer en het heerlijke klimaat is het land goed voor meer dan acht miljoen toeristen per jaar. De hoofdstad Amman is al een attractie op zich. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het automuseum, om de auto's van de koning te bekijken. Het leuke aan Amman is dat het een historische stad is, waar steeds meer moderne vernieuwingen worden doorgevoerd. Zo krijg je een interessant contrast van nieuw en oud. Wist je bijvoorbeeld dat Amman groot is in street art? Bekijk hier bijvoorbeeld de prachtige schilderingen in de straten van Amman .

Van Amman is het zo'n 50 minuten naar Jerash. Deze stad is hedendaags vooral bekend vanwege de gigantisch uitgebreide archeologische site. In Jerash (in de oudheid heette dit Gerasa) zijn zoveel bezienswaardigheden dat je zeker een hele dag moet uitrekken voor een bezoek aan deze plaats. Een van de meest indrukwekkende monumenten is zonder twijfel de triomfboog van Hadrianus. 
Jezelf altijd al willen insmeren met de 'helende' modder van de Dode Zee? Dat kan dus ook in Jordanië. De Dode Zee is bij de meeste van ons bekend als een zee waar je in kan blijven drijven. Door het hoge percentage zout in het water, blijf je hier probleemloos met je hoofd boven water. Velen claimen dat de modder een helende werking heeft en daarom zijn er rondom de Dode Zee veel spa's te vinden, waar je heerlijk kan ontspannen. Een speciale 3 op Reis-tip: in een ballon over de woestijn en Dode Zee vliegen. 
Vanuit Amman kan je ook heel gemakkelijk doorrijden naar de magisch ogende, archeologische stad Petra
Eten & drinken
De lekkerste restaurants van de stad zijn Fakhr El-Din Restaurant, Tannoureen en Hashem. Waar je ook aanschuift, ga voor een van deze Arabische gerechten op het menu:  baba ganoush  (een dip van aubergine), hummus,  köfte  (vleesgerecht), dadels. De zoetekauw kan hier zijn geluk op met de desserts, de kokoscake  basbousa  valt hier zeker onder. Typisch Jordanees is het gerecht  makloubeh  of  maqluba  en de  lemon mint smoothie.  Maqluba is een soort hartige taart van vlees, rijst, aubergine en andere gefrituurde groente, ondersteboven geserveerd.
Hoewel 90 procent van de bevolking moslim is, wordt er in Amman wel alcohol verkocht en uitgegaan. In Abdoun Cirkel - het hart van de oude stad - vind je de meeste clubs. Neem zeker even een kijkje bij JJ's Bar, Cube Lounge en Books @ Café. Het laatste café (slash boekwinkels slash restaurant) heeft een cool retro interieur en is een van de weinige homovriendelijke café van de stad. 
Vervoer
Jordanië ligt op zo'n vijf uur vliegen van Nederland en is dagelijks met een rechtstreekse vlucht te bereiken. Amman zelf is helaas iets minder gemakkelijk te verkennen. Dit komt omdat de stad op zeven heuvels is gebouwd. Gelukkig kom je met een taxi of huurauto een heel eind.
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei, oktober t/m november
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Jordaanse Dinar
Taal: Arabisch
amman-dode-zee-en-jerash.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.