3 op Reis

Almaty & Aralsk

Almaty, de grootste stad van Kazachstan. Almaty was van 1929 tot 1997 hoofdstad van Kazachstan en alhoewel de stad deze status heeft verloren aan Astana blijft zij het belangrijkste zakelijke en culturele centrum. De groei van de stad is voornamelijk tot danken aan de tweede wereldoorlog, toen de Sovjet Unie besloot om de industrie van het land grotendeels uit het Europese gedeelte te verhuizen. 
In Almaty is voor buitenstanders niet super veel te doen maar vervelen hoef je je zeker niet. Zo kun je schaatsen in het Medeoschaatsstadion, badderen in het Arassan badhuis of skiën in ski-centrum Chymbulaq. 
Vanaf Almaty is het zo'n 750km naar het Aralmeer. Dit meer werd ooit het meer der duizend eilanden genoemd, maar nu is dat erg moeilijk voor te stellen. Het meer lag vol met prachtige schepen en eilandjes, maar is nu voor 90% opgedroogd. Met als gevolg een waar schepenkerkhof.
Eten
Vlees en ander etenswaar inslaan doe je op de Greenmarkt (Zelyoni Bazaar). Scoor meer traditionele Kazachstaanse lekkernijen in de restaurants: Gakku en Tau Dastarkhan.
Ga op de Koreaanse tour in Rodem, of wees vegetariër in de Georgische restaurants Tbillisi en Pirosmani. Spice it up in het Indiaanse Namaste en Govinda's. Vergeet ook vooral de Italiaanse snack niet, oftewel de pizza. In Mama Mia’s en Venezia toveren ze die zo tevoorschijn!
In Araslk ga je bij de lokalen op bezoek en geniet je van het nationale gerecht: pasta met aardappelen en kamelenvlees. Koffie drinken doen ze (bijna) niet, in deze regio is het thee, thee en nog eens thee. Toch kun je zelfs hier je lichaam voorzien van cafeïne, in Coffeedelia, L’ Affiche en 4A Coffee bijvoorbeeld. Voor een alcoholisch drankje kun je aan de bar hangen van Da Freak, Euphoria en Bar Cuba.
Vervoer
Pak het vliegtuig en reis al vanaf zo'n €700,- naar het grote Almaty. In Kazachstan zelf is de trein verruit het populairste vervoersmiddel. De wegen zijn niet om over naar huis te schrijven, dus laat die huurauto maar achterwege.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Tenge
Taal: Kazachs & Russisch
almaty-aralsk.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.