Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Aasiaat

Adem diep in en uit: Groenland heeft de laagste hoeveelheid luchtvervuiling ter wereld! Vooral op het eiland Kitsissuarsuit, want hier vind je nog het traditionele Groenland. Waar de bevolking afhankelijk is van de jacht en visserij. Het aantal inwoners is op twee handen te tellen. Maar het kan zijn dat dit eiland over 50 jaar niet meer bestaat. De locals kunnen door klimaatverandering namelijk niet meer van de jacht en visserij leven. Het gevolg? Mensen trekken naar de hoofdstad voor werk. Oftewel: bezoek Kitsissuarsuit voordat het te laat is!
Maar hoe kom je in godsnaam op het afgelegen Kitsissuarsuit? Bereid je voor op een megalange reis. Vanuit de hoofdstad Nuuk gaat er één keer per week een boot naar het plaatsje Aasiaat in Noord-Groenland. Hier doe je 2 (!) dagen over. Maar met uitzicht op gigantische ijsbergen en walvissen is dat prima vol te houden. Eenmaal in Aasiaat pak je iets dat lijkt op een plastic speedboot naar Kitsissuarsuit. Na drie kwartier ontmoet je dan ein-de-lijk de eilandbewoners. Wie weet staat er wel kaffemik voor je klaar. Lees: koffie met overheerlijke cake.
In beide plaatsen gaan de felgekleurde huizen je meteen opvallen. Vroeger had iedere kleur een betekenis. Ziekenhuizen waren geel, het politiebureau groen, commerciële gebouwen rood en de visfabriek blauw. Handig toch?!
Eten
Kaffemik is een Groenlandse traditie die wordt gehouden op speciale gelegenheden als verjaardagen en bruiloften. Het is niets meer dan een sociale gelegenheid met koffie en cake. Heeeul veel cake! Ben je uitgenodigd? Waag het niet om te skippen, want dat is onbeleefd.
Verwacht in Aasiaat geen foodhallen waar je urenlang kan ronddwalen. Het aantal restaurantjes in Aasiaat is beperkt. Voor een snelle vettige hap kun je Kiosk & Grill inwandelen, waar ze hotdogs en burgers serveren. Restaurant Nanoq is een prima restaurant waar je na het eten aan de borrel kunt. Café Puisi serveert burgers, broodjes en Thaise gerechten. En bij Cafe 3 hop je naar binnen voor een bord met heerlijke krab en uitzicht op een baai! 
Vervoer
Groenland heeft maar één vliegveld voor internationale vliegtuigen: Kangerlussuaq. Een retourtje heb je vanaf €873,-. Daar doe je ongeveer 7 uur over, inclusief tussenstop. Om in Aasiaat te komen, moet je eerst naar Nuuk vliegen en vanaf daar de ferry naar Aasiaat pakken. Die boottocht kost je maar liefst 2 dagen, maar dan heb je ook wat! Wil je net als Nienke het eiland Kitsissuarsuit bezoeken? Dan moet je vanaf Aasiaat nog een laatste drie kwartier varen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m juli
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Groenlands & Inupik
aasiaat.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.