3 op Reis

Aarhus

Aarhus heeft niet voor niets de bijnaam City of Smiles. Het is een van ’s werelds gelukkigste steden. En als tweede stad van Denemarken is Aarhus in 2017 dé culturele hoofdstad van Europa. Kortom: moet op je bucketlist!
Van Vikinghaven naar het culturele hart van Jutland. Qua uitgaansleven kan Aarhus aardig levelen met Kopenhagen. Ook kun je in het centrum goed shoppen. Dankzij de plaatselijke universiteit is bijna 20% van de inwoners student. Die een chille sfeer meebrengen. En de gemiddelde leeftijd laag houden.
Een fiets huren in Aarhus is helemaal GRATIS. Een betere combinatie kun je als Nederlander niet krijgen. Maar als het om fietsen gaat. Hebben de Denen ons ingehaald met een fiets first beleid. Aarhus is namelijk nog platter, veiliger en overzichtelijk. Dus beter verken je deze stad op de fiets. En cross vooral door al die Middeleeuwse straatjes.
Aarhus is baas in het mixen van oud en nieuw. Zo vind je er een compleet levend openluchtmuseum Den Gamle By. Waarin je teruggaat naar de Middeleeuwen. De auto’s zijn vervangen door paard en wagen. En je de eerste seksboekjes uit de jaren 70 kunt vinden. Ook staat daar de langste kerk van het land: de Århus Domkirke. Maar de stad heeft ook genoeg hypermoderne architectonische hoogstandjes. Check het appartementencomplex Isbjerget en het Moesgaard Museum bijvoorbeeld. En fiets dan meteen even langs een van de zandstranden van Aarhus.
Of je van kunst houdt of niet. Het ARoS Kunstmuseum is zeker een bezoek waard. De trots van Aarhus. Aan boeiende tentoonstellingen hier geen gebrek. Ga vooral naar het regenboog panoramadek. Vanaf daar heb je een dik uitzicht over de stad!
Eten
Met tig koffietentjes, cafés, betaalbare en Michelin restaurants kom je in Aarhus niets tekort! Sommige restaurants zitten een beetje verstopt. Maar als je weet waar je moet zijn heb je ook wat. Op de meeste plekken kun je relaxen in een binnentuin. En dankzij de studenten zijn de meeste plekken voor Deense begrippen betaalbaar. Super chill! Je gaat veel verse vis tegenkomen op de menu’s in de havenstad. Net als de Deense specialiteit smørebrød. Maar ook de internationale keuken is meer dan aanwezig.
Voor gezellige cafés moet je bij de rivier zijn. De beste restaurants vind je in het oude Latin Quarter. Hier zit ook het leukste koffietentje La Cabra waar Evi haar smørebrød at. Volgens de locals staat het Italiaanse restaurant Piccolina op nummer één. Lekkere steak hebben ze bij KoD. Amerikaanse burgers scoor je bij The Burger Shack. Probeer de curly fries bij het Cross café aan de rivier. Iets verderop zit Raadhuus Kafeen. Met goede lokale specialiteiten. Slap Af en Sårt zijn ook de moeite waard. Meer verborgen zit het ART Cafe en het Vietnamese restaurant Vi K J Minh. Voor je behoefte aan sushi ga je naar Sushi Springtime. En waar je zeker heen wil? De grote Aarhus Central Food Market op het plein Skt Knuds Torv. Net als de speciaalbieren bar Mikkeller trouwens. Meer zin in chique? De restaurants Gastrome, Substans en Frederikshøj hebben Michelin sterren! Voor het laatste genoemde verborgen juweeltje moet je wat afzakken naar het zuiden.
Vervoer
Vanaf € 83,- vlieg je vanaf Amsterdam naar Aarhus met een tussenstop in Kopenhagen. Zonder de overstaptijd doe je daar 2 uur over. Of pak gewoon de trein vanaf Kopenhagen voor ongeveer € 52,-. Dan ben je 3 uur onderweg. Maar zie je wel wat van de omgeving. In Aarhus zelf is het chill om een fiets huren. Extra fijn: dat kost je helemaal niets!
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Deense Kroon
Taal: Deens
Evi’s hele roadtrip door Denenmarken zien? Klik hier!
shutterstock_467081135

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.