101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

Broederliefde: Wie niet slim is, moet hard werken

25-04-2016
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
403 keer bekeken
  •  
Thumb BL

‘Het is nog steeds een gevoelig feestje, maar dan in een duurder jasje’

‘Hard Work Pays Off 2’ is de opvolger van de gelijknamige EP die vorig jaar uit kwam. Het eerste deel van ‘Hard Work Pays Off’ belandde op de dertiende plek in de album top100 en de single ‘Alaka’ wist de zeventiende plek op te eisen in de hitlijsten. Veel interessanter zijn natuurlijk de YouTube-views die de heren binnenslepen. De drie video’s afkomstig van deze EP en de 101Barz-sessie van vorig jaar zijn samen goed voor meer dan vijftien miljoen views.

Harde werkers

De titel van beide projecten is naar een track vernoemd die op het eerste deel stond. Dit was tevens ook de eerste single van die EP en heeft een gastbijdrage van de groep SBMG. Hoe de heren bij de titel kwamen voor de EP’s heeft alles te maken met deze track. “We hadden het refrein al opgenomen,” vertelt Emms. “We maken vaak demo’s op deze manier en leggen ze dan even weg. Vervolgens zaten we op een dag in de studio met SBMG pokoes te luisteren en toen kwam die track toevallig langs. Zij vonden het refrein wel dope, alleen moest de beat aangepast worden. Zürich - een producersteam uit Rotterdam - heeft toen een andere beat getikt.” Sjaf haakt in en legt het verder uit. “Toen hadden we de naam ‘Hard Work Pays Off’ en bij het zoeken voor een naam van onze aankomende EP was het logisch voor ons.” Jerr zit aan de andere kant van de tafel. Hij knikt instemmend terwijl Sjaf zijn uitleg geeft en rondt het af, “Het is een sterke titel, man.”
Een sterke titel, maar wellicht niet de meest efficiënte manier van werken. Je zou kunnen stellen dat slim werken beter is dan hard werken, maar hard werken is alles wat de jongens kennen. “We zijn niet opgegroeid met slim werken,” zegt Jerr. Emms beaamt dit en vervolgt het gesprek. “Om slim te zijn, heb je mensen om je heen nodig die je slim maken. Wij zijn harde werkers. Onze voorouders komen oorspronkelijk uit Afrika en waren ook hele harde werkers. Tot nu toe verloopt dat harde werken heel goed.”

BLMG

Wanneer je de tracklists van de twee ‘Hard Work Pays Off’ EP’s naast elkaar legt, dan valt één ding meteen op. De featurings op het tweede deel worden vooral gevuld door rappers, terwijl je op het eerste deel, op SBMG na, vooral zangers tegenkomt. “Dat is onbewust,” zegt Edson, de DJ van Broederliefde. “Je maakt iets en dan hoor je er bepaalde mensen op,” vervolgt Mella. “Bij ons is het gewoon; Frenna en Ronnie, ik hoor hen op deze track.” “Het is niet zo dat we ze opbellen, maar we laten de track horen in de studio of bouwen de track samen,” voegt Sjaf toe. Mella knikt en pakt het verhaal op. “Als het gebeurt, dan gebeurt het. Niks moet geforceerd gaan en zo werken wij altijd. Je moet elkaar gewoon voelen.”
SBMG kom je vaak tegen als je bekend bent met het repertoire van Broederliefde. Ze gingen samen het land door met de ‘Dope Boy Fresh’ tour en zijn meerdere keren te horen op elkaars tracks. Dit alles begon met de track ‘ Domme Jongens ’, een track die de carrières van de beide groepen een boost gaf. “We zijn zowat samen begonnen,” zegt Jerr. “Emms was jeugdvrienden met HT voor het rappen, want HT woonde bij ons in de buurt. Na het maken van ‘Domme Jongens’ waren zij bij 101Barz geweest en vlak daarna gingen wij naar 101Barz . Ook waren we samen genomineerd voor de FunX Awards. Wij hebben gewoon veel gemeen.” “We maken ongeveer dezelfde dingen mee. Ze hebben dezelfde normen en waarden als ons en zijn hetzelfde opgevoed,” vult Emms aan. “Het verschil is dat zij komen uit de Bijlmer en wij uit Spangen.”

Op vakantie in een EP

De muziek van Broederliefde geeft je een zomers gevoel. De Caribische drums en de melodieuze refreintjes zijn een wederkerend element in de muziek van de mannen uit Spangen. Om dat gevoel perfect over te brengen, halen ze zelfs hun moedertaal aan op tracks als ‘ Moral ’ en ‘ Labanta ’. Wellicht niet de verstandigste keuze omdat hun achterban de taal niet verstaat, maar zelf willen ze geen concessies maken als het om muziek gaat. “Dat zijn wij. Dat maakt Broederliefde zo sterk,” geeft Emms aan. “Wij doen gewoon wat wij willen. Slaat het aan, dan slaat het aan. Bij ‘Labanta’ is het heel hard gegaan. Niemand had dat verwacht, maar wij zijn wel die jongens met ballen geweest om die gok te wagen. Achteraf heeft het goed uitgepakt en pakken we tot op de dag van vandaag nog steeds shows met ‘Labanta’. We hebben zelfs aanvragen gekregen voor shows in het buitenland.” “We zijn zelfs genomineerd voor een award met ‘Moral’ in Kaap Verdië,” voegt Jerr toe over de Creools-talige track.
'Hier willen ze het liefst naar de zon en het geluid dat wij brengen, dat geeft je een gevoel van: ‘Ja man, ik ben lekker even weg.'' - Sjaf
Het buitenland houdt Broederliefde in de gaten, maar ook in Nederland schudden de dansvloeren wanneer de dj Broederliefde draait. De reden dat de zomerse en dansbare muziek van het vijftal uit Rotterdam zo aanslaat, is volgens Sjaf overduidelijk. “Nederland is gewoon koud. Je kan iedereen vragen hier of ze op vakantie willen en het antwoord is ‘ja’. Dat is standaard in Nederland. Als je naar een land als Kaap Verdië of Curaçao gaat en ze daar vraagt of ze op vakantie willen, dan zullen ze zeggen dat dat niet hoeft. Hier willen ze het liefst naar de zon en het geluid dat wij brengen, dat geeft je een gevoel van: ‘Ja man, ik ben lekker even weg.’”

Sky is the limit

De eerste officiële release van de groep was ‘ Gevoelig Feestje ’ in 2014. Broederliefde was daar een stuk jonger en dat hoor je. Zelf merken ze ook duidelijk het verschil tussen de Broederliefde van toen en die van nu. “Op ’Hard Work Pays Off 2’ zijn de tracks écht van nu,”  zegt Mella. “Ik ga niet cliché praten en zeggen dat we veel volwassener zijn,” vult Jerr aan. “We leven echt met de tijd. Op ‘Hard Work Pays Off 2’ ga je horen wat er nu speelt en wat er nu gaande is.” “Het is nog steeds een gevoelig feestje, maar dan in een duurder jasje,” rondt Emms af.
De jongens zijn vastberaden om deze stijgende lijn voort te zetten. Met nominaties voor awards in het buitenland, boekingen op grote festivals als Lowlands en Pinkpop en miljoenen views op YouTube, zou je denken dat er weinig te wensen overblijft. “Uiteindelijk willen we gewoon uitverkochte stadions,” geeft Mella aan. “Het kan verder. Het kan altijd meer.” Tegenwoordig gaat het zo snel,” haakt Sjaf in. “Als je vandaag zegt dat je op het hoofdpodium wil staan van Lowlands, dan kan het zo zijn dat je er volgende maand gewoon staat. Veel stappen worden overgeslagen nu en je moet gewoon zo groot mogelijk denken en we zien wel waar het schip strandt.”
'Wij focussen niet op één ding. Als dat fout gaat, dan valt alles ineen' - Emms
Dit schip hoeft niet eens te stranden in Nederland. Met nominaties en boekingen in het buitenland kan ook een buitenlandse markt aangeboord worden. “Kijk wat Nelson Freitos doet in Portugese landen. Portugese muziek is al veel groter dan Nederlandse muziek,” zegt Edson. Emms is het daar volledig mee eens. “Met Nederlands kun je de Benelux bereiken en misschien Duitsland. Met Portugese muziek kan je veel verder gaan. Denk aan Afrika en en Zuid Amerika.” Portugees en Creools zijn niet de enige talen waar de heren mee aan de slag kunnen. “Mella beheerst Spaans, dus misschien gaat hij wel Spaanse tracks maken. Of ik ga op Engelse les en dan kunnen we ook Engelse pokoes maken,” zegt Jerr gekscherend. Emms vervolgt op een serieuze noot. ”Dat is wat Broederliefde is. Wij focussen niet op één ding. Als dat fout gaat, dan valt alles ineen. Je moet meerdere markten kunnen bereiken.”
Op 1 mei kun je naar Broederliefde's releaseparty voor 'Hard Work Pays Off 2' gaan. Om 19.30 gaan de deuren open van Annabel in Rotterdam.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.