101Barz is het grootste hiphop-platform van Nederland!

ARTIKEL: #TBT - Lange Frans

  •  
05-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
Het is alweer donderdag en dat kan natuurlijk maar één ding betekenen; een nieuwe #TBT op je beeldscherm. Er kon gestemd worden op een selectie klassiekers die onbewust allemaal iets gemeen hebben met elkaar. Als je in 2020 nog niet weet wie Lange Frans is, heb je onder een steen geleefd. Los van zijn succesvolle carrière als artiest komt hij sinds de pandemie ook om andere redenen veelvuldig in beeld. Lange steekt zijn visie niet onder stoelen of banken. Op verschillende platformen, waaronder zijn eigen Podcast, laat hij weten wat zijn denkbeelden zijn over actuele onderwerpen zoals de Corona-crisis. Ook Bollebof heeft te maken gehad met de pandemie. Zoals bekend is, zijn het zware tijden voor de entertainment sector. Aldus switcht Eder van beroep en laat hij zich opleiden tot Machine Operator. Verder is Lens ook weer in beeld. Sinds kort brengt hij nieuwe muziek uit.

Toch is het niet altijd koek en ei voor Frans. Sceptici zoals Arjen Lubach geven geregeld kritiek op Frans. Ze zetten hem weg als complottheorist. Desalniettemin neemt Lange voor niemand een blad voor de mond. Het voedt zijn motivatie, “de reguliere media kan er niet tegen dat ik de waarheid verkondig”. Ondanks alles komt Lange Frans aan populariteit niks te kort. Het is lastig te pinpointen, maar de mening omtrent Lange lijkt verdeelt. Fan of niet, zijn laatste uitingen lijken een nieuwe groep te trekken. Los van de persoon gaat het vandaag om zijn muziek. Lange Frans is vanaf nu weer te zien op 101Barz met Studiosessie 135 uit 2011. Aan talent ontbreekt het niet. Lange Frans zet de deur open voor de jonge Lil Kleine en Maradonnie en geeft ze een kans in de studio van Rotjoch.
Ook al gaat het tegenwoordig voornamelijk over de denkbeelden van Frans doordat hij graag aanschuift en zijn mening deelt bij o.a. MTV First, Podbast, 538, Vlotte Babbels, Jeroen Pauw, Grote Gezeik, NandoLeaks, RTL Late Night, FakkaTV, SLAM, FVD, zijn eigen Podcast en speeches op het Museumplein. Zijn aandeel in de Nederlandse Rapgame is niet te ontkennen. Samen met Baas B zette het klassieke duo de game op slot. Samen brachten de twee gedurende de periode van 2004 tot 2008 meerdere projecten uit waaronder; ‘Supervisie’, ‘Het Land Van’ en ‘Verder’. Tracks als ‘Het Land Van’, ‘Testament’, ‘Zinloos’, ‘Moppie’ en ‘Kamervragen’ zijn bekend bij de meeste Nederlanders. Ook werkt Lange samen met andere grootheden van zijn tijd. Hij staat op muziek van Negativ, RBDjan, Yes-R, Ali B en zelfs Gordon, Marco Borsato, Holleeder en DJ Paul Elstak. Lange Frans is overal; door middel van z'n muziek en zijn socio-politieke stem.
In 2009 gaat het duo uit elkaar. Door ruzie en onbegrip geteisterde jaren slaan ze hun eigen weg in. De twee kondigen de breuk aan met het nummer ‘Dit Was Het Land Van’. Baas B ging verder als singer-songwriter, maar een doorbraak bleef uit. Tussen 2008 en 2011 moet Lange Frans, mede door de breuk, hard werken. Het duo had bekendheid opgebouwd, maar dit leek uit z'n handen te glippen. Lange Frans gaat solo door en alles wordt moeizamer. Hij kan maar halve liedjes zingen, is gedwongen om minder te vragen voor shows, grote podia blijven uit en alleen in een gloednieuwe studio is ook niet alles. Om de nachten te redden en hard te kunnen blijven werken grijpt Frans naar verdovende middelen. Die tijd is nu over en in 2019 vinden de twee elkaar weer en wordt zelfs gehint naar samenwerkingen.
Naast een groot aandeel gehad te hebben in de game in het bovengenoemde duo, levert Lange ook een belangrijke bijdrage aan de carrière van Maradonnie en Lil Kleine. Lil Kleine komt als kleine jongen binnen bij Frans in de studio. Mede door Lange Frans krijgt Jorik een platform en vanuit deze omgeving bouwt hij zijn bekendheid op. Ook Maradonnie werkt samen met Lange Frans. Onder de naam Yung Kermit trapt hij zijn carrière af. De twee gaan met Frans langs bij 101Barz in 2011.
In de tijd die volgt lijkt Lange zich meer te focussen op het uitbrengen van muziek en laat hij onzin achter zich. In 2013 brengt hij een klein project ‘Winter In Zandvoort’ uit. In het jaar erop volgt weer een projectje ‘Boter, Kaas en Eieren’ met Zwarte Sjaak. In 2015 staat hij op het album ‘De Waarheid’ van Ismo met de track ‘Opstaan’ en in 2017 slaat Frans een andere richting in met een Jazz EP ‘Bluf Altijd’ die hij met een aantal Jazz vrienden uitbrengt. Later dit jaar brengt hij dan ook een groot project uit met de naam ‘Zwart’. Op de plaat staan 12 tracks en samenwerkingen met Gianski, Zwarte Sjaak, Michael Bryan, Anu-D, Glennis Grace, Danie Frederiks, Ravenna Moscoso en Thomas Berge. Rond deze tijd maakt Lange samen met 4ShoBangers ook bekend dat ze een nieuw label beginnen en het eerste deel van het 'Blauwdruk' album eraan komt, waarop zij nieuwe talenten presenteren. In 2019 komt het tweede deel uit en wordt het gevierd bij 101Barz om te laten zien wat voor artiesten hij aan zijn zijde heeft.
Vanaf vandaag zie je Studiosessie 135 uit 2011 met Lange Frans, Lil Kleine en Maradonnie weer op 101Barz en vergeet niet te stemmen op de TBT van volgende week. Je kunt kiezen uit; R.Kay, Zwart Licht en Kleine Jay, Cartes, Killian & Case. Ga het beseffen en vergeet niet te abonneren. 

Geschreven door Abe Jansen op de Haar
Je kan niet meer stemmen
Delen: